Trump: Izgleda da Rusija stoji iza trovanja špijuna

Sergej Skripalj, Trovanje, Salisbury
Više od 20 zemalja protjeralo je više od 150 ruskih diplomata nakon što je London optužio Moskvu za trovanje Skripalja (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak kako “izgleda” da Rusija stoji iza trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Engleskoj.

“Izgleda da Rusi stoje iza toga”, rekao je on na sastanku s irskim premijerom Leom Varadkarom u Bijeloj kući, prenosi Reuters.

Trump je kazao da je u kontaktu s britanskom premijerkom Theresom May povodom tog incidenta, prenosi Reuters.

Zajednička osuda četiri zemlje

Rekao je, također, da napad na Skripala i njegovu kćerku predstavlja “veoma tužnu situaciju”, koju SAD shvata “veoma ozbiljno”.

Čelnici Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država ranije su objavili zajedničko saopćenje kojim osuđuju hemijski napad na Skripalja.

Rusija odbacuje bilo kakvu odgovornost za taj napad.

Britanci su zbog toga protjerali 23 ruska diplomata, a očekuje se da će odgovor Rusa biti sličan.

“Mi, čelnici Francuske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, osuđujemo napad na Sergeja i Juliju Skripalj u Salisburyju 4. marta 2018”, navodi se u objavi.

‘Napad na britansku suverenost’

“Ovakva upotreba vojnog nervnog otrova, vrste koju je razvila Rusija, prva je upotreba zabranjenog nervnog otrova u Evropi od Drugog svjetskog rata.”

“To je napad na britansku suverenost, a bilo kakva upotreba tog spoja od strane države je jasna povreda Konvencije o hemijskom oružju, a time i međunarodnog prava. Ona prijeti sigurnosti svih nas”, zaključuje se.

Četiri države od Rusije traže da sve što zna o programu razvoja svog nervnog otrova novičok preda Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Izvor: Agencije