Trump: Izborna prevara Cruza u Iowi

Teksaški senator Ted Cruz dobio 27,7 posto glasova, ispred Donalda Trumpa sa 24,3 posto (Reuters)

Američki milijarder Donald Trump, republikanski kandidat za predsjedničku nominaciju, optužio je senatora Teda Cruza da je ukrao izbore u Iowi i zatražio njihovo poništavanje.

“Ted Cruz nije pobijedio u Iowi, on je ukrao izbore. Stoga su ankete toliko i odudarale od rezultata i stoga je i bilo mnogo više glasova nego se očekivalo”, rekao je.

Iowa je bila prva američka država u kojoj se u ponedjeljak glasalo za republikanske i demokratske kandidate na američkim izborima koji trebaju biti održani 8. novembra.

Trumpa, koji je bio veliki favorit prije tih izbora, pretekao je teksaški senator Cruz koji je dobio 27,7 posto glasova. Trump je dobio 24,3 posto, a senator s Floride Marco Rubio 23,1 posto glasova.

“Zbog prevare koju je senator Ted Cruz počinio tokom izbora u Iowi, trebaju se organizirati novi izbori ili njegov rezultat proglasiti nevažećim”, kazao je Trump na Twitteru.

Odustali Santorum i Paul

Cruz i njegov tim rekli su da je Trumpova izjava pokušaj da privuče pažnju nakon što je izgubio te mu poručili da potraži pomoć zbog svoje ovisnosti o društvenim mrežama.

Republikanac Rick Santorum suspendirao je svoju kampanju za stranačku nominaciju za predsjednika SAD-a i rekao da će podržati senatora Marca Rubija u utrci za položaj u Bijeloj kući.

Santorum, nekadašnji senator Pennsylvanije, pobijedio je na unutarstranačkim izborima u Iowi prije četiri godine, ali je na glasanju prije četiri dana dobio samo jedan posto glasova.

Kampanju je u srijedu obustavio i republikanac Rand Paul, senator iz Kentuckyja.

Paul je na republikanskom glasanju u Iowi završio na petom mjestu sa osvojenih 4,5 posto glasova. 

Izvor: Agencije