Trump iz Singapura ponovo napao Trudeaua

Kada ga se zbog toga prozove, (premijer) Justin (Trudeau) se uvrijedi, napisao Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je u ponedjeljak ujutro napao zapadne saveznike nizom tweetova iz Singapura, gdje se sprema za historijski samit sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom.

“Poštenu trgovinu treba zvati trgovinom za budale ako nije recipročna”, objavio je američki predsjednik na Twitteru.

“Prema saopćenju iz Kanade, na trgovini sa SAD-om zarađuju gotovo 100 milijardi dolara (valjda su se hvalili i uhvaćeni su na djelu!). Minimalno 17 milijardi. Plaćamo im carine na mliječne proizvode po stopi od 270 posto. Kada ga se zbog toga prozove, [premijer] Justin [Trudeau] se uvrijedi!”

‘Trudeau SAD-u zabio nož u leđa’

Nije jasno na koje se saopćenje iz Kanade američki predsjednik pozvao.

Prema podacima ureda američkog trgovinskog predstavnika, SAD je prošle godine bilježio višak u razmjeni robe i usluga s Kanadom od ukupno 8,4 milijarde dolara.

Trump je napao i Evropu, napisavši na Twitteru da “SAD snosi gotovo čitav trošak NATO zaštite istih onih zemalja koje nas onda oderu na trgovini… Evropska unija imala je višak od 151 milijardu dolara – trebala bi plaćati puno više za vojsku!”

Rat riječima između SAD-a i njegovih tradicionalnih saveznika izbio je u subotu, kada je američki predsjednik na Twitteru napao kanadskog premijera, domaćina sastanka G7, i povukao podršku zajedničkom saopćenju nakon što je Trudeau najavio protivmjere na američke carine na uvoz čelika i aluminija.

Trumpovi pomoćnici su u nedjelju nastavili s napadima.

Tako je savjetnik za privredu Larry Kudlow optužio kanadskog premijera da je SAD-u “zabio nož u leđa”.

Merkel: Otrežnjujuće i deprimirajuće

Evropa i Kanada konsternirano su reagirale na Trumpove subotnje tweetove.

Francuska je poručila da se međunarodna saradnja “ne može oslanjati na ljutnju i male riječi”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je odluku američkog predsjednika o povlačenju podrške saopćenju sa sastanka G7 “otrežnjujućom i deprimirajućom”.

Izvor: Agencije