Trump: Iranci, prijetnje bi vam se mogle vratiti i ujesti vas

Odluka o prekoračenju nivoa obogaćivanja uranija odgovor je na neuspjeh preostalih stranki iz sporazuma da urade nešto po pitanju američkih sankcija (Ured iranskog predsjednika via AP)

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je Iran da bude “oprezan s prijetnjama”, nakon što je iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao da će Teheran povećati obogaćivanje uranija preko limita dozvoljenog nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

“Iran je izdao novo upozorenje. Rouhani kaže da će obogaćivati uranij koliko god želi ako ne bude novog nuklearnog dogovora”, naveo je Trump na Twitteru i dodao:

“Oprezno s prijetnjama, Iran. Mogu vam se vratiti i ujesti vas kao što vas niko nikad nije ujeo.”

Iran nastavlja djelovati u skladu s prijetnjama koje su njegovi čelnici saopćili 8. maja, kada su rekli da će odustati od dijelova nuklearnog sporazuma kao odgovor na Trumpovo ponovno postavljanje paralizirajućih sankcija.

‘Vrata otvorena za pregovore’

Rouhani je rekao kako je odluka o prekoračenju nivoa obogaćivanja uranija odgovor na neuspjeh preostalih stranki iz sporazuma da urade nešto po pitanju američkih sankcija.

Iranski lider je objasnio da je Teheran, po dogovoru iz 2015. godine, uklonio jezgro reaktora i napunio ga cementom u januaru 2016. godine.

“[Ali] od 7. jula nadalje, ne budete li upravljali prema programu i unutar vremenskog okvira koje su nam dale potpisnice, vratit ćemo reaktor Arak u prehtodno stanje”, upozorio je u srijedu Rouhani države koje su dio iranskog nuklearnog sporazuma.

“Što znači stanje koje smatrate opasnim i može proizvesti plutonij”, kazao je on, misleći na ključnu komponentu nuklearnog oružja.

“Tome ćemo se vratiti ukoliko ne preduzmete određene mjere u vezi sa svim vašim obavezama prema Araku.”

Rouhani je, ipak, ostavio vrata otvorena za pregovore, poručivši da će Iran ponovo smanjiti zalihe obogaćenog uranija na ispod 300 kilograma ukoliko potpisnice sporazuma Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina ispoštuju svoja obećanja.

Strah od konflikta i dalje visok

Maksimalni nivo obogaćenja dogovoren sporazumom dovoljan je za proizvodnju energije, ali daleko ispod nivoa potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja.

Tenzije su pojačane između Washingtona i Teherena nakon izlaska SAD-a iz nuklearnog sporazuma i novih Trumpovih sankcija Iranu, kojima želi njihovu međunarodnu prodaju nafte svesti na nulu.

Strah od vojnog konflikta je i dalje visok.

SAD je poslao nosač aviona, B-52 bombardere i F-22 borbene avione u Zaljev, a Trump je poručio Irancima da se “igraju s vatrom”.

Izvor: Al Jazeera i agencije