Trump: Iran tajno obogaćuje uranij, sankcije će biti povećane

Nuklearna energija, Iran
IAEA je potvrdila u ponedjeljak da Iran instalira više naprednijih centrifuga za povećanje proizvodnje obogaćenog uranija (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump optužio je u srijedu Iran da je dugo vremena potajno obogaćivao uranij te upozorio kako će uskoro američke sankcije biti povećane, nakon što je Agencija za atomsku energiju Ujedinjenih naroda održala hitan sastanak o iranskom kršenju nuklearnog sporazuma.

“Iran je dugo potajno obogaćivao uranij, kršeći užasni sporazum vrijedan 150 milijardi dolara koji su sklopili John Kerry i Obamina administracija. Zapamtite, taj je dogovor trebao brzo isteći. Sankcije će uskoro biti značajno povećane”, napisao je Trump na Twitteru, kako prenosi Hina.

Sjedinjene Američke Države iskoristile su hitan sastanak Upravnog vijeća Međunarodne agencije za atomsku energiju- IAEA u srijedu, kako bi izvršile pritisak na Iran zbog kršenja međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, optuživši Teheran za ucjene te najavljujući nastavak sankcija, iako i dalje nude mogućnost pregovora.

Iran povećao obogaćivanje uranija

U protekla dva tjedna Iran je prekršio dva ključna ograničenja iz nuklearnog sporazuma.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u srijedu da su mjere Irana unutar okvira nuklearnog sporazuma, iz kojeg se prošle godine povukao Trump.

Washington želi izolirati Iran kako bi ga natjerao na pregovore o nuklearnom sporazumu, njegovu programu projektila te politici Teherana u regiji.

Nakon što je SAD izašao iz nuklearnog sporazuma i uveo nove sankcije Teheranu, Iran je odlučio povećati obogaćivanje uranija iznad limita dogovorenog sporazumom, prenosi Tanjug.

Iran traži da Europska unija nađe načine da se sankcije SAD-a ublaže i ostvare obećanu ekonomsku pomoć, u protivnom poručuje da posljednja šansa Europi za spašavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ističe za 60 dana. 

Izvor: Agencije