Trump: Iran nikad neće imati nuklearno oružje

Teheran je objavio da neće poštivati nikakva ograničenja u procesu obogaćivanja uranija (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump poručio je u ponedjeljak da Iran nikad neće razviti i posjedovati nuklearno oružje.

“Iran nikad neće imati nuklearno oružje”, poručio je on na Twitteru dan nakon što su iranske vlasti saopćile da neće poštivati sporazum o nuklearnom programu iz 2015, prenosi Anadolija.

Američke snage u petak su izvele napad dronom u kojem je u Bagdadu ubijen general Qassem Soleimani, zapovjednik brigade Quds, elitne jedinice iranske Revolucionarne garde.

Poziv evropskih zemalja

To ubistvo izazvalo je eskalaciju tenzija u iransko-američkim odnosima.

Zvanični Teheran poručio je da će nastaviti saradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), a da je spreman na povratak sporazumu ako Washington ukine sankcije obnovljene prošle godine.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija u nedjelju su pozvale Iran da odustane od mjera suprotnih nuklearnom sporazumu iz 2015, nakon što je Teheran objavio da neće poštivati nikakva ograničenja u procesu obogaćivanja uranija, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

“Pozivamo Iran da povuče sve mjere koje nisu u skladu s nuklearnim sporazumom”, navodi se u zajedničkom saopćenju njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i britanskog premijera Borisa Jonhsona nakon telefonskog razgovora.

Sporazum je zaključen u Beču 2015, poslije 12 godina krize i intenzivnih pregovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) te Njemačke.

SAD se povukao iz sporazuma

Iran se u tom sporazumu obavezao na smanjenje svojih nuklearnih kapaciteta u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Međutim, Trump je 2018. odlučio da se SAD povuče iz sporazuma te ponovno uvede sankcije.

Otad je Iran postepeno kršio obaveze iz sporazuma, navode agencije.

Izvor: Agencije