Trump ipak ide na ekonomski forum u Davos

Trump bi trebao iskoristiti putovanje u Švicarsku za susrete s brojnim svjetskim liderima (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump otputovat će na gospodarski forum u švicarskom Davosu ovog tjedna, potvrdila je Bijela kuća nakon sporazuma zaključenog u Kongresu kako bi se okončalo djelomično zatvaranje savezne uprave.

“Ako sve bude kao što je predviđeno s ponovnim otvaranjem vlade, predsjednik će putovati ovog tjedna u Davos”, kazala je Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće.

Trump bi trebao iskoristiti putovanje u Švicarsku za susrete s brojnim čelnicima, među kojima i s britanskom premijerkom Theresom May, javlja AFP.

Američki predsjednik je, kao veliku pobjedu republikanaca, pozdravio kompromis postignut u Kongresu kojim je završena djelomična paraliza savezne vlade.

“Drago mi je da su se demokrati konačno pokazali razumnima”, rekao je Trump u kratkom priopćenju koje je pročitala njegova glasnogovornica Sarah Sanders.

Nešto kasnije, reagirao je i na Twitteru.

“Velika pobjeda republikanaca, demokrati popustili oko paralize. Vidimo se za pregovaračkih stolom”, dodao je trump, referirajući se na daljnje pregovore kojima bi se trebalo doći do definitivnog dogovora.

Mjere odobrio i Zastupnički dom

Najavljeno je da će Trump u Davosu održati vrlo iščekivan govor, u kojem će imati priliku iznijeti svoju viziju “Amerike prije svega”, što je ključna poruka njegovog predsjedničkog programa.

Prethodni američki predsjednik koji je putovao u Davos bio je demokrat Bill Clinton, koji je tamo bio 2000. godine.

U međuvremenu je i Zastupnički dom Kongresa usvojio u ponedjeljak navečer kratkoročnu mjeru financiranja vlade do 8. veljače, čime je okončana trodnevna blokada financiranja američke federalne Vlade, prenosi Reuters.

Navodi se da je, uz 266 glasova za i 150 protiv, to tijelo, u kojem većinu imaju republikanci, brzo slijedilo primjer Senata i usvojilo zakon koji uključuje produžetak na još šest godina Programa za zdravstvenu zaštitu djece, ali ne i zaštitu za mlade imigrante, nazvane “sanjarima”, koju su tražili demokrati.

Demokrati su pristali na nagodbu nakon što su od lidera republikanske većine dobili uvjeravanja da će Senat razmatrati prijedloge o imigraciji tokom narednih tjedana.

Trumpova administracija želi reviziju programa, koji ilegalnim imigrantima koji su odrasli u SAD-u omogućava da produljuju boravak na po dvije godine do konačnog rješenja njihovog statusa. 

Zakon o privremenom finansiranju

Mjera financiranja je proslijeđena na potpis predsjedniku Trumpu, koji bi time trebao i definitivno okončati blokadu federalne Vlade.

Senat je prethodno postigao dogovor o nastavku financiranja Vlade, a mjera je usvojena s 81 glasova za i 18 glasova protiv.

Zakon o privremenom financiranju prije nagodbe nije mogao biti usvojen, bez obzira što republikanci imaju 51 od 100 glasova u Senatu, jer je za prevazilaženje opstrukcije Senata kroz debatu potrebno 60 glasova.

Izvor: Agencije