Trump igrao golf s Abeom, pa poručio: Vjerujem Kimu

Igranje golfa je ocijenjeno kao oblik lične diplomatije koja ima za cilj da izgladi teške rasprave o trgovinskoj saradnji dvije zemlje (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump objavio je na Twitteru da i dalje vjeruje sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu, uprkos zastoju pregovora u nuklearnom programu i nedavnom ispitivanju oružja Pjongjanga.

“Sjeverna Koreja je lansirala nekoliko komada manjeg oružja, što je uznemirilo neke u mojoj zemlji i na drugim mjestima, ali ne i mene”, objavio je u poruci na Twitteru Trump koji trenutno boravi u posjeti Japanu.

“Vjerujem predsjedniku Kimu da će održati obećanje koje mi je dao”, dodao je.

Američki predsjednik je rekao i da se “nasmijao” na uvrede sjevernokorejske službene novinske agencije KCNA-e na račun bivšeg potpredsjednika Joea Bidena kojeg je nazvala “kretenom” i “glupanom s niskim keoficijentom inteligencije”, nakon kritike koju je Trump uputio Kimu.

“Možda je to neki znak namijenjen meni?”, upitao se Trump s kojim se Biden, kandidat na demokratskim predizborima, nada utrkivati na predsjedničkim izborima 2020. u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neuspješan drugi sastanak Trumpa i Kima

Sjeverna Koreja je početkom maja u nepunih sedmicu dana ispitala dvije rakete kratkog dometa, što je bilo neočekivano nakon početka politike popuštanja napetosti na Korejskom poluotoku gdje su 2018. počeli pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom i balističkom programu.

Prvi samit Trumpa i Kima u junu 2018. u Singapuru završio se zajedničkom izjavom o “potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”, što je bila nejasna formulacija pa su je dvije strane različito tumačile. Ali drugi susret na vrhu u Hanoju u februaru završio se velikim neuspjehom.

Nakon toga je Kim optužio Washington da pristupa pregovorima s figom u džepu i zatražio da SAD promijeni pristup.

Trump i Abe odigrali partiju golfa

Američki predsjednik je drugi dan posjete Japanu završio partijom golfa sa premijerom Shinzoom Abeom, što je jedan vid lične diplomatije koja ima za cilj da izgladi teške rasprave o trgovinskoj saradnji dvije zemlje.

Trump, obučen u crveni pulover i Abe u plavom sakou, smiješili su se fotografima na terenu, prije nego što su počeli partiju, prenosi Reuters.

Trumpova posjeta treba da pokaže snagu japansko-američkih odnosa, ali napetosti oko trgovine unose neizvjesnost. Trump je nezadovoljan velikim trgovinskim suficitom Japana i razmatra uvođenje visokih tarifa na izvoz japanskih autombila ukoliko ne bude postignut bilateralni trgovinski sporazum.

Izvor: Agencije