Trump ide na granicu sa Meksikom

Trump se na demokrate prvo obrušio na sastanku, a onda i putem Twittera (EPA)

Nakon što je naglo prekinuo sastanak s demokratskim čelnicima u Bijeloj kući o financiranju zida na meksičkoj granici, američki predsjednik Donald Trump odlučio je poći na jug Sjedinjenih Američkih Država kako bi se i sam uvjerio kakvo je stanje na granici s Meksikom.

Trump bi trebao posjetiti saveznu državu Teksas kako bi ‘na licu mjesta’ promovirao ideju o izgradnji zida s argumentima da je zemlja suočena s krizom koja se samo tako može riješiti. Demokratska većina u Kongresu mu, međutim, za to ne želi dati milijarde dolara.

Njegov posjet pograničnome gradu McAllenu odvija se dvadesetoga dana djelomične blokade vlade zbog koje su stotine tisuća Amerikanaca, javnih službenika, na prisilnom kolektivnom odmoru ili rade bez plaće, dok se Trump i njegovi republikanci svađaju s demokratima oko godišnjeg proračuna.

Nijedna strana ne želi popustiti, a Trump govori kako je spreman blokirati rad vlade mjesecima, pa čak i proglasiti izvanredno stanje kako bi zaobišao Kongres i sam alocirao novac za zid.

Jedno od ključnih predizbornih obećanja

Trumpov plan o izgradnji zida na južnoj granici bio je jedno od glavnih obećanja njegove predsjedničke kampanje 2016. Prošli mjesec je najavio da će biti “ponosan” bude li morao blokirati vladu zbog toga pitanja.

Trump će danas biti u Teksas s dvojicom tamošnjih senatora, republikancima Johnom Cornynom i Tedom Cruzom.

Dok se očekuje predsjednikov posjet McAllenu, najvećem gradu okruga Hidalgo u Teksasu, agencije javljaju da je to područje daleko od ‘Trumpove zemlje’. Sva tri kongresnika iz regije su demokrati, kao i svi mjesni predstavnici u teksaškoj skupštini. 

Trump je u obraćanju iz Ovalnog ureda Bijele kuće u utorak ustvrdio da se ilegalni imigranti i droga slijevaju preko meksičke granice te da ugrožavaju živote Amerikanaca.

Međutim, vladini podaci pokazuju da je broj ilegalnih prelazaka značajno pao ‘90-ih godina i u prvom desetljeću 2000. 

Demokrati optužuju Trumpa da koristi taktiku straha i širenja dezinformacija kako bi ispunio svoje obećanje iz kampanje i pripremio se za reizbor 2020.

Sastanak s liderima demokrata ‘potpuni gubitak vremena’

Prethodno je na Twitteru napisao kako je sastanak s demokratama, organiziran kako bi se prekinula blokada vlade, bio “potpuni gubitak vremena”, prenosi AFP.

Upravo su nesuglasice oko izdvajanja novca za izgradnju zida prema Meksiku, kojim bi se po Trumpovom mišljenju spriječile nelegalne migracije, prouzročile blokadu savezne vlade.

Stoga je organiziran sastanak Trumpa sa čelnikom demokrata u Senatu Chuckom Schumerom i predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, no bez znakova rješenja.

Traži 5,7 milijardi dolara

“Upravo sam otišao sa sastanka s Chuckom i Nancy. Potpuni gubitak vremena. Upitao sam što će se dogoditi za 30 dana ako brzo pokrenem stvari, hoćete li odobriti sigurnost granice koja uključuje zid ili čeličnu prepreku? Nancy je rekla: ne. I ja sam ih pozdravio. Ništa ne funkcionira”, objavio je američki predsjednik na Twitteru.

“Predsjednik se dignuo i otišao. Još jednom smo bili svjedoci hira jer nije mogao dobiti što je htio”, rekao je novinarima Schumer nakon susreta.

Više od dva tjedna 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima plaću. Tako bi uskoro mogao pasti rekord u najduljem prekidu rada savezne vlade u povijesti koji je iznosio 21 dan, između kraja 1995. i početka 1996. godine, u vrijeme predsjednika Billa Clintona.

Za izgradnju zida na granici s Meksikom, podsjeća Reuters, Trump traži 5,7 milijardi dolara. Demokrati to odbijaju.

Izvor: Agencije