Trump i Turnbull o prijateljstvu SAD-a i Australije

Dvojica lidera potvrdila su 'veliko prijateljstvo' dvije zemlje i 'vitalnu važnost' nastavka međusobnog savezništva (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i premijer Australije Malcolm Turnbull obavezali su se na dalekosežno prijateljstvo između dvije zemlje uprkos glasinama o razdoru među njima koje su se pojavile nakon telefonskog razgovora njih dvojice ranije ove godine.

“Imamo dobar odnos”, rekao je Trump novinarima nakon sastanka s Turnbullom prije večere u čast australskih i američkih veterana, učesnika ključne borbe Drugog svjetskog rata, prenosi Glas Amerike.

On je priče o tome da je spustio slušalicu premijeru nazvao “pomalo lažnim vijestima, kao što se kaže”.

U obraćanju tokom večere Trump je rekao da su on i Turnbull raspravljali o “ključnim temama, od međunarodne sigurnosti do trgovine”.

Rekao je i da su dvojica lidera “potvrdili veliko prijateljstvo” dvije zemlje i “vitalnu važnost” nastavka međusobnog savezništva.

‘Glupi’ dogovor

Američki predsjednik nazvao je ranije ove godine “glupim” dogovor s Australijom o prihvatu izbjeglica nakon telefonskog razgovora s australskim premijerom, za koji Washington Post tvrdi da se odvio u oštrom tonu. 

Washington Post objavio je kako je dogovor o preseljenju izbjeglica Trump nazvao “najgorim dogovorom ikad” te da je optužio Australiju za pokušaj izvoza “budućih bostonskih bombaša”.

Trump je ranije potpisao izvršnu uredbu o vjerskim slobodama, čiji je cilj da se ublaži zabrana političke aktivnosti crkava i drugih institucija koje su oslobođene od plaćanja poreza.

U Predstavničkom domu Kongresa SAD-a izglasan je i Zakon o zdravstvu, koji su predložili republikanci.

Republikanci, a među njima i Trump, neumorno su vodili kampanju protiv reformi koje je Barack Obama izvršio 2010. godine.

Izvor: Agencije