Trump i Pence pozvali Rusiju da napusti Venecuelu

Trump se u Washingtonu susreo s Fabianom Rosales, suprugom Juana Guaidoa (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump smatra da “Rusija treba napustiti Venezuelu”, prenosi Anadolija.

Nakon što su tijekom vikenda u Venezuelu stigli pripadnici specijalnih ruskih jedinica, Trump je poručio da su Sjedinjene Američke Države i dalje uz čelnika venezuelske oporbe Juana Guaidoa.

“Sto posto smo s vama”, kazao je Trump tijekom susreta u Washingtonu s Fabianom Rosales, suprugom Juana Guaidoa.

I potpredsjednik Mike Pence, kako prenosi Reuters, pozvao je Rusiju da prestane podupirati Madura, a dolazak ruskih trupa, odnosno stotinjak vojnika tijekom vikenda, smatra “nepotrebnom provokacijom”.

Pence: Obnoviti slobodu

“Pozivamo Rusiju da prekine pružati svaku potporu Madurovu režimu i stane uz Juana Guaidoa, ali i uz narode ove polulopte i diljem svijeta dok se ne obnovi sloboda”, naveo je Pence.

Venezuela je pogođena prosvjedima od početka godine, kad je predsjednik Nicolas Maduro prisegnuo za drugi mandat nakon izbora koje je oporba bojkotirala.

Napetost se dodatno povećala kad se oporbeni čelnik Guaido 23. siječnja proglasio privremenim šefom države, što su podržali SAD i mnoge europske i latinoameričke države.

Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju vlast venezuelskog predsjednika Madura.

Zaharova: Američki zahtjev potpuno nelegitiman

Na zahtjev dvojice vodećih ljudi SAD-a ubrzo je reagirala službena Moskva, oglušujući se na zahtjeve i navodeći kako je prisustvo njezina vojnog osoblja u Venezueli “potpuno legitimno”.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova uputila je kritiku Washingtonu, kazavši da Trump prvo treba ispuniti obećanje o povlačenju američkih snaga iz Sirije.

“Neki porede SAD sa slonom u prodavaonici porculana, ali se te životinje ponašaju delikatno i razumno. SAD djeluje na međunarodnoj areni više kao kauboj u (francuskom muzeju) Louvreu”, kazala je šefica ruske diplomacije.

Prema njezinim riječima, prisustvo ruskog vojnog osoblja u Venezueli “potpuno je sukladno” venezuenskom Ustavu i bilateralnom sporazumu o vojnoj suradnji.

Izvor: Agencije