Trump i Moon istaknuli diplomatski pristup prema Sjevernoj Koreji

Donald Trump je s Moon Jae-inom razgovarao u Ovalnom uredu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da SAD ostavlja sankcije Sjevernoj Koreji, dok je razgovarao s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom kako obnoviti nuklearne pregovore između SAD-a i Sjeverne Koreje nakon propalog susreta u Hanoiju.

Trump, koji je s Moonom razgovarao u Ovalnom uredu, ostavio je otvorenu mogućnost za treći susret na vrhu s Kim Jong-unom, ali nije komentirao je li nedavno razgovarao sa sjevernokorejskim vođom.

Dvojica čelnika povremeno razmjenjuju pisma.

Sjeverna Koreja, koja je prestala s nuklearnim testovima i lansiranjima projektila, tražila je ublažavanje sankcija, ali nije poduzela bitne korake prema denuklearizaciji.

Između SAD-a i Sjeverne Koreje učinjeno je malo pomaka, uprkos vidljivoj dobroj volji između Trumpa i Kima.

‘Sankcije se uvijek mogu povećati’

Trump je, na pitanje novinara hoće li ublažiti neke sankcije prema Sjevernoj Koreji, rekao kako je s Moonom razgovarao o “određenim humanitarnim stvarima” i mogućem pomaganju Južne Koreje Sjeveru hranom.

Što se tiče sankcija, Trump je kazao “možemo ih uvijek povećati, ali ne želim to činiti sada”.

Moon je rekao kako sastanak na vrhu u Hanoiju, koji je održan u februaru, ne vidi kao neuspjeh, već dio dužeg “procesa” sa Sjeverom.

Dodao je kako se slaže s Trumpovim “krajnjim ciljem” cjelovite denuklearizacije Sjeverne Koreje.

“Važan zadatak s kojim se sada suočavamo je održavanje zamaha dijaloga te izražavanje pozitivnih izgleda međunarodnoj zajednici što se tiče trećeg sastanka na vrhu između SAD-a i Sjeverne Koreje, da će on biti održan u bliskoj budućnosti”, kazao je Moon.

Moon je došao u Washington kasno u srijedu, a prije susreta u Bijeloj kući održao je razgovore s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, Trumpovim savjetnikom za sigurnost Johnom Boltonom te potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom.

‘Veliki dogovor, ne korak po korak’

Moon je naglasio kako Sjevernoj Koreji treba ponuditi ustupke kako bi potaknuli pregovore, ali čini se kako Washington nije sklon postupnom procesu koji želi Pyongyang, gdje bi se pomaci nagrađivali ublažavanjem sankcija.

Trump je kazao kako je otvoren prema postupnom pristupu, ali da će morati vidjeti detalje.

“Postoje različiti manji dogovori koji bi se možda mogli dogoditi. Stvari se mogu dogoditi. Može se raditi korak po korak. Međutim, u ovom trenutku govorimo o velikom dogovoru. Veliki dogovor znači da se moramo riješiti nuklearnog oružja”, rekao je Trump.

Susret u Hanoiju prekinut je zbog sukoba između sjevernokorejskog zahtjeva za ublažavanjem sankcija te američkog insistiranja na cjelokupnoj denuklearizaciji.  

Izvor: Agencije