Trump i May: Ne dozvoliti upotrebu hemijskog oružja

Međunarodna zajednica mora se odlučnije postaviti prema onima koji su odgovorni za napad u Doumi (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump i britanska premijerka Theresa May usuglasili su se u utorak da se ne smije dozvoliti ponavljanje upotrebe kemijskog oružja u Siriji, priopćila je Bijela kuća.

Tokom telefonskog razgovara, Trump i May su, također, osudili sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zbog, kako su rekli, “zlobnog zanemarivanja ljudskog života”, prenijela je agencija Reuters.

Britanska premijerka rekla je ranije da se međunarodna zajednica mora odlučnije postaviti prema onima koji su odgovorni za taj navodni napad.

Međusobne optužbe Rusije i SAD-a

Sirijska pobunjenička skupina optužila je tokom vikenda vladine snage da su bacile barel-bombu s otrovnim kemikalijama na civile u Doumi pri čemu je ozlijeđeno najmanje 500 osoba.

Zapadni mediji prenose da je desetine osoba ubijeno u tom napadu. 

Sirijska Vlada je, međutim, navode o napadu nazvala “izmišljotinama”.

U međuvremenu su Rusija i SAD razmijenili oštre poruke i prijetnje, pa je ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima upozorio Washington na “nesagledive posljedice” ako napadne Siriju, a američka veleposlanica odgovorila da su ruke Moskve uprljane “krvlju sirijske djece”.

Očekuju se ‘važne odluke’

Zapadne sile za napad optužuju vladu Sirije i njene saveznike Rusiju i Iran, koji negiraju da se napad uopće dogodio.

“Nije bilo nikakvog kemijskog napada”, rekao je ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja.

Američki predsjednik Trump u međuvremenu je obećao da će donijeti “važne odluke” o Siriji, jačajući pritisak na sirijskog predsjednika Assada.

Izvor: Agencije