Trump i Kim: Govor tijela razotkriva dvojicu lidera

Trump je, ipak, zadržao kontrolu tapšući Kima po ramenu i pokazujući rukom kuda da idu (EPA)

U prvim trenucima njihovog susreta u Singapuru u utorak, američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un pokušali su ostaviti utisak dominacije, ali su pokazivali i određenu napetost.  

Stručnjaci za govor tijela kažu da je američki predsjednik u prvih 13 sekundi, koliko je otprilike držao prvi put Kimovu ruku prilikom rukovanja, nastojao pokazati svoju dominaciju kao i obično, jer je prvi prišao sjevernokorejskom lideru i potapšao ga po ramenu. 

Ne želeći da ostane u sjenci, Kim je čvrsto zgrabio Trumpovu ruku i pogledao ga u oči, prije nego što su završili rukovanje i okrenuli se prema novinarima.  

“Nije to bilo uobičajeno rukovanje. Ruke su im išle gore-dole, svako je malo povlačio na svoju stranu. Nisu dopuštali da neko bude dominantan”, objašnjava australijski stručnjak za govor tijela Allan Pease.

Dok su hodali prema biblioteci, gdje su se prvi put sastali licem u lice, Trump je nastojao ublažiti napetost razgovarajući s Kimom i dopuštajući mu da hoda malo ispred njega.

Trump je, ipak, zadržao kontrolu tapšući Kima po ramenu i pokazujući rukom kuda da idu.

Kim Jong-un, koji je gotovo dvostruko mlađi od Trumpa, uglavnom je gledao u pod i slušao Trumpa dok govori, ali je i nekoliko puta podigao pogled tokom razgovora. 

Želja za dominacijom

Karen Leong, generalna direktorica kompanije Influence Solutions sa sjedištem u Singapuru, izjavila je da su dva lidera teško prikrivala svoju nervozu.

Dok su sjedili, Trump je imao kiseli osmijeh na licu i nemirne ruke a Kim je uglavnom zurio u pod.  

”Trump je kockar i on se kocka na to da će biti u stanju obuzdati Sjevernu Koreju, kao što čini roditelj sa svojim nevaljalim djetetom”, dodala je Leong.

Ovo je suprotno poziciji Kima koji u usporedbi s tim manje gubi, budući da je ostvario veliku pobjedu samim tim što je Trump pristao da se susretne s njim.

Kimova prva interakcija s međunarodnom zajednicom također je odavala osjećaj straha i čuđenja prilikom susreta s fotografima u luksuznom hotelu u Singapuru u kojem je održan sastanak.   

Prije samita, Trump je rekao da će odmah u prvom trenutku moći znati da li je Kim ozbiljan po pitanju uspostavljanja mira.

Izvor: Agencije