Trump i EU neočekivano najavili trgovinski ugovor

Ursula von der Leyen, Donald Trump
Ursula von der Leyen je nakon susreta s Donaldom Trumpom najavila da planiraju za nekoliko sedmica imati ugovor (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazili su spremnost da idućih tjedana zaključe trgovinski ugovor, što je neočekivana najava koja treba smiriti duhove s obje strane Atlantika.

“Planiramo da ćemo za nekoliko tjedana imati ugovor koji ćemo zajedno moći potpisati”, rekla je Von der Leyen u Davosu, ne otkrivajući druge pojedinosti, prenosi Hina.

Cilj je otkloniti opasnost trgovinskog rata s Washingtonom, a napose stalnu prijetnju Trumpa da će na europske automobile uvesti porez od 25 posto.

Pogoršanje nakon dolaska Trumpa

Prekoatlantske veze su se pogoršale nakon dolaska na vlast Trumpa, koji je borbu s američkim trgovinskim deficitom stavio na vrh svoje liste prioriteta.

Neimenovani europski izvor smatra da nije riječ o velikom bilateralnom trgovinskom ugovoru, koji je tehnički nemoguće zaključiti u nekoliko tjedana, nego spominje mogućnost potpisivanja “političke izjave između Von der Leyen i Trumpa”, poput one koju su u srpnju 2018. godine potpisali Trump i bivši predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker.

Von der Leyen treba posjetiti Washington u tjednima koji dolaze.

Sjedinjene Američke Države su 2018. godine bile prvi trgovinski partner EU-a, s razmjenom vrijednom 674,1 milijardu eura, u kojoj je potonja ostvarila suficit od 138 milijardi dolara.

Za pregovore ‘sedmice, mjeseci’

Europski povjerenik za trgovinu Phil Hogan rekao je u Davosu da bi ugovor mogao obuhvatiti tehnologiju i energetiku.

Za pregovore će trebati “tjedni”, pa i “mjeseci”, ali “govorimo o 2020. godini”, kazao je on.

Trgovinski ugovori potiču sve veću bojazan u EU zbog utjecaja koji mogu imati na okoliš i na zdravstvene sustave.

Prijašnji trgovinski pregovori SAD-a i EU-a (TTIP) potaknuli su burne reakcije, pa se na kraju od njih odustalo.

Izvor: Agencije