Trump i Erdogan najavili bolju saradnju u Siriji

Recep Tayyip Erdogan je Donaldu Trumpu prenio zabrinutosti u vezi s pitanjem sigurnosti zbog prisustva i akcija kurdskih snaga (EPA)

Turski i američki predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Donald Trump dogovorili su u petak učinkovitiju koordinaciju u vezi sa Sirijom.

Dvojica predsjednika razgovarali su telefonom, a ključne teme bili su bilateralni odnosi, pitanja sigurnosti i borba protiv terorizma, prenijela je Anadolija.

Tokom razgovora je bilo riječi i o posljednjim događanjima u Siriji te je dogovorena bolja koordinacija.

Erdogan je Trumpu prenio zabrinutosti u vezi s pitanjem sigurnosti “zbog prisustva i akcija koje izvode Radnička partija Kurdistana, Partija demokratskog jedinstva i Jedinice narodne zaštite (PKK/PYD/YPG).

Erdogan najavio akcije istočno od Eufrata

Dan ranije, u Afrinu je poginuo turski vojnik, kada su borci YPG/PKK-a otvorili vatru na turske snage, priopćilo je Ministarstvo obrane Turske.

Turska vojska trenutno je odgovorila na napad.

Prethodno je Erdogan najavio da će Turska pokrenuti operaciju istočno od rijeke Eufrat u sjevernoj Siriji za “nekoliko dana”, a taj bi potez mogao dodatno zakomplicirati odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ankara i Washington već se dugo ne slažu glede politike prema Siriji, gdje SAD podržava kurdsku miliciju YPG u borbi protiv skupine Islamska Država Irak i Levanta – ISIL.

Turska smatra YPG terorističkom organizacijom.

‘Meta nikad nisu američki vojnici’

“Pokrenut ćemo operaciju kako bi očistili istok Eufrata od separatističkih terorista u nekoliko dana. Naša meta nikad nisu američki vojnici”, rekao je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija.

“Ovaj korak će omogućiti otvaranje puta za političko rješenje i za zdraviju suradnju”, istaknuo je turski predsjednik.

Ankara je nedavno opetovano izrazila frustraciju zbog odgoda u provedbi sporazuma sa SAD-om za uklanjanje YPG-a iz grada Manbija, zapadno od Eufrata.

YPG kontrolira velike dijelove sjeveroistočne Sirije.

Izvor: Agencije