Trump i Bloomberg međusobno se optuživali da su rasisti

Donald Trump je naslijedio zemlju koja je išla ka većoj jednakosti i podijelio je rasističkim apelima i retorikom mržnje, kaže Michael Bloomberg (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump i demokratski predsjednički kandidat Michael Bloomberg optužili su jedan drugoga za rasizam.

Prvi udarac izveo je Trump, objavivši audiosnimak iz 2015. godine, u kojem Bloomberg brani upotrebu kontroverzne policijske strategije iz vremena kada je bio gradonačelnik New Yorka, između 2002. i 2013. godine, poznate pod nazivom “zaustavi i pretresi”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Vau, Bloomberg je totalni rasista”, napisao je Trump na svom Twitter nalogu, da bi kasnije obrisao taj tvit.

Trump je, također, podržao tu politiku, navodi agencija.

‘Rasistički apeli i retorika mržnje’

Bloomberg, koji se bori za nominaciju Demokratske stranke za kandidata za predsjedničke izbore 3. novembra, izvinio se zbog upotrebe policijske strategije prošlog novembra, nekoliko dana prije objavljivanja kandidature.

U saopćenju objavljenom u utorak, Bloomberg je naveo svoju posvećenost reformi krivičnog pravosuđa i rasnoj jednakosti, dodavši: “Suprotno tome, predsjednik Trump je naslijedio zemlju koja je išla ka većoj jednakosti i podijelio je rasističkim apelima i retorikom mržnje.”

Glasnogovornik Trumpove predizborne kampanje nije odgovorio na zahtjev da prokomentira predsjednikovu podršku strategiji “zaustavi i pretresi” i zašto je predsjednik izbrisao tvit.

I Bijela kuća je odbila komentirati zašto je Trump izbrisao tvit.

‘Lažno Bloombergovo izvinjenje’

U saopćenju poslanom elektronskom poštom, glasnogovornik Trumpove predizborne kampanje Tim Murtaugh izjavio je, međutim, da su Bloombergovi komentari jasno rasistički i neprihvatljivi, dok je njegovo izvinjenje lažno.

Trump je izazvao kontroverzu 2017. godine, kada je rekao da je bilo “mnogo pristojnog svijeta” na obje strane na protestu bijelih nacionalista, kao i na kontramitingu koji su doveli do nereda u Virdžiniji, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije