Trump i Bin Salman tražili od Khana da posreduje s Iranom

Khan je boravio u Saudijskoj Arabiji zbog napada na naftna postrojenja te zemlje (EPA)

Pakistanski premijer Imran Khan izjavio je da je američki predsjednik Donald Trump tražio od njega da posreduje s Iranom kako bi pomogao u smanjenju napetosti te da ispita mogućnost potpisivanja novog sporazuma s Teheranom o nuklearnom programu.

U isto vrijeme Iran nastavlja naglašavati da dijaloga s Washingtonom nema zbog nedostatka uzajamnog povjerenja.

Na konferenciji za novinare u sjedištu Ujedinjenh naroda u New Yorku Khan je izjavio, nakon odvojenih sastanaka s Trumpom i njegovim iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem, da ga je “Trump pitao možemo li doprinijeti smirivanju situacije i možda postići novi dogovor” s Teheranom o njegovim nuklearnim i balističkim programima.

Međutim, američki predsjednik predstavio je nešto drugačiju verziju od Khanove, naglašavajući da je premijer Pakistana inicirao pitanje posredovanja.

“On [Khan] to voli raditi, a mi imamo vrlo dobar odnos, tako da postoji mogućnost da će to uspjeti”, rekao je Trump.

Stvoriti klimu uzajamnog povjerenja

Ponovio je da iranski čelnici “žele pregovarati”, s tim da “još nisu prihvatili sastanak na najvišem nivou”.

Trump je u ponedjeljak na konferenciji za novinare rekao da mu ne treba posrednik između njega i Irana.

S druge strane, predsjednik Irana izjavio je u utorak u New Yorku da bi njegov američki kolega trebao “vratiti povjerenje” između SAD-a i Irana prije bilo kakvog sastanka.

“Prije toga moramo stvoriti klimu uzajamnog povjerenja. Trump je iznevjerio to povjerenje”, kazao je Rouhani za američku televiziju Fox News vezano za mogućnost susreta s Trumpom u New Yorku ove sedmice.

Dodao je da je Trump potkopao to povjerenje “svojom odlukom da se SAD povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma”.

“Ako američka vlada želi dijalog, mora osigurati neophodne uvjete”, rekao je Rouhani u intervjuu za televizijski kanal izrazito odan predsjedniku Trumpu.

Na pitanje postoji li mogućnosti da dođe do slučajnog susreta između njega i Trumpa u kuloarima UN-a u New Yorku Rouhani je odgovorio: “Zašto? Ako imamo velike ciljeve za naše narode, to treba biti nešto planirano i pripremljeno.”

Khan je rekao da se tokom putovanja iz Islamabada prije New Yorka zaustavio “u Saudijskoj Arabiji zbog napada na naftna postrojenja te zemlje”.

Između Saudijske Arabije i Irana

“Razgovarao sam sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, koji me, također, zamolio da razgovaram s predsjednikom Irana”, dodao je.

“Trudimo se dati sve od sebe kad je riječ o ovom posredovanju”, naglasio je premijer Pakistana.

“Odmah sam razgovarao s predsjednikom Rouhanijem jučer, nakon sastanka s predsjednikom Trumpom. Ne mogu sada reći ništa više od ovoga, osim da pokušavamo i posredujemo”, rekao je Khan.

Pakistan ima tradicionalno dobre odnose sa Saudijskom Arabijom, ali održava i bliske veze s Iranom.

U nedostatku diplomatskih odnosa između Washingtona i Teherana, Islamabad predstavlja konzularne interese Teherana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije