Trump hvali Washington: Sjajan posao, mnogo hapšenja

'Snažna sila, dominacija', napisao je Trump na Twitteru (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump komentirao je u utorak na svom nalogu na Twitteru proteste održane u ponedjeljak u Washingtonu povodom smrti Georgea Floyda, hvaleći se da “D. C. sinoć nije imao problema”.

“Washington sinoć nije imao problema. Mnogo hapšenja. Svi su uradili sjajan posao”, napisao je u tvitu, javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

“Snažna sila. Dominacija. Isto tako, Minneapolis je bio sjajan”, napisao je još Trump.

Tanjug tvrdi da su protesti u prijestolnici u ponedjeljak bili obilježeni bacanjem suzavca na mirne demonstrante u blizini Bijele kuće.

Snage sigurnosti rastjerale su demonstrante pola sata prije stupanja policijskog sata na snagu.

“New York je nametnuo policijski sat u 23 sata prošle noći. Nije čudo što je sve poharano. Treba uvesti u 19 sati i pozvati Nacionalnu gardu”, tvrdi Trump.

Građani Trumpu pokazivali srednji prst 

Predsjednička kolona danas je posjetila Nacionalno svetilište “Ivan Pavao II”, a, dok je Trumpov automobil prolazio ulicama, mnogo građana pokazivalo je predsjedniku srednji prst.

Trump i njegova supruga Melanija položili su vijenac ispred statue Ivana Pavla II.

Tokom nereda prošlog vikenda u 43 američka grada uhapšeno je više od 7.200 ljudi.

Hapšenja su uslijedila nakon što su se protesti zbog policijske brutalnosti nad Afroamerikancima proširili čitavom zemljom, a mnoge od tih demonstracija pretvorile u nasilne, uz slučajeve vandalizma, podmetanja požara i pljački.

Okupivši se uprkos policijskom satu, demonstranti su se sukobili s policijom u Washingtonu, New Yorku, Los Angelesu, San Francisku i drugim gradovima, a snage reda na njih su bacale suzavac, uslijed čega su optuživane za prekomjernu primjenu sile.

Izvor: Agencije