Trump hvali Saudijsku Arabiju zbog pada cijena nafte

Donald Trump
Američki predsjednik je za problem migranata optužio demokrate da su ga stvorili (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je Saudijsku Arabiju za pomoć u akciji sniženja cijena nafte, u jeku pritiska da SAD preduzme strožije mjere nad svojim bliskoistočnim saveznikom zbog ubistva Jamala Khashoggija, prenosi Reuters.

Trump je na svom računu na Twitteru zahvalio Rijadu za nedavni pad cijena nafte, te je pozvao za novo sniženje koje bi ojačalo američku i globalnu ekonomiju.

Prvi čovjek SAD-a je u nekoliko navrata izražavao nezadovoljstvo zbog visokih cijena nafte, kritikujući OPEC zbog obima proizvodnje i vršeći pritisak na Saudijsku Arabiju, najvećeg proizvođača ovog energenta.

Cijene nafte su u srijedu skočile, ali su već sedmicama u silaznoj putanji. U utorak su pale za više od šest posto.

„Cijene nafte idu dole. Odlično! Kao veliki pad poreza za Ameriku i ostatak svijeta. Uživajte! Iznose 54 dolara, a bile su 82. Hvala Saudijska Arabija, ali idemo još niže!“, napisao je Trump.

Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) i njeni saveznici trebali bi se sastati za dvije sedmice, a očekuje se da će povećati proizvodnju kako bi zadovoljili rastuću potražnju za energentom.

U utorak, Trump je izrazio podršku Saudijskoj Arabiji, uprkos tome što je u saopštenju koje je lansirala Bijela kuća iznio mogućnost da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman bio upoznat sa planom da se Khashoggi likvidira.

“Ne dijeli svaka zemlja naš sistem vrijednosti”

„U vezi slučaja Khashoggi, predsjednici nemaju često priliku raditi sa partnerima koji su neokaljani u svakom smislu“, rekao je američki sekretar odbrane James Mattis.

Američka obavještajna agencija CIA vjeruje da je Khashoggijevo ubistvo direktno naredio Bin Salman, no, Mattis kaže da ne misli da su i CIA i saudijske vlasti jasno utvrdile ko je odgovoran za njega.

Uprkos pritisku unutar SAD-a, Trump je rekao da neće poništiti ugovore o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji.

Veliki broj senatora, uključujući i neke iz redova Trumpovih republikanaca, zalažu se za jače akcije Kongresa prema Saudijskoj Arabiji.

No, američki državni sekretar Mike Pompeo stao je u Trumpovu odbranu, govoreći da su SAD već sankcionisale 17 Saudijaca, te da je Rijad nezadovoljan strategijom američke administracije prema Iranu.

“Ne dijeli svaka država naš sistem vrijednosti. Naša misija je da se američki narod osjeća sigurnim“, izjavio je Pompeo za radio KQAM.

Izvor: Agencije