Trump: Htio sam Rusiji dati činjenice o terorizmu

Trump kaže da je imao pravo razgovarati s Lavrovom (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump objavio je na Twitteru kako je Rusima otkrio informacije o kojima smije govoriti.

“Kao predsjednik, želio sam podijeliti sa Rusijom (na zvanično zakazanom sastanku u Bijeloj kući), što imam apsolutno pravo učiniti, činjenice vezane za terorizam, sigurnost aviosaobraćaja. Iz humanitarnih razloga, plus želim da Rusija ojača svoju borbu protiv ISIL-a i terorizma”, objavio je američki predsjendik.

Trump se oglasio na društvenoj mreži nakon što je The Washington Post objavio kako je on otkrio veoma povjerljivu informaciju ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu tokom njihovog susreta prošle sedmice o grupi ISIL i potencijalno ugrozio obavještajni izvor.

Pozivajući se na američke zvaničnike, dnevnik navodi da je informacija koju je Trump otkrio Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD Sergeju Kisljaku, obezbijedio partner SAD-a preko veoma osjetljivog obavještajnog partnerskog sporazuma.

Partner u sporazumu nije dao dozvolu SAD-u da podijeli informaciju sa Rusijom, a zvaničnici su izjavili da Trumpova odluka da to ipak učini predstavlja rizik za buduću saradnju sa saveznikom, koji ima pristup unutrašnjim krugovima ISIL-a, piše The Washington Post.

Nakon susreta Trampa sa Lavrovom, jedan od visokorangiranih zvaničnika iz Bijele kuće preduzeo je korake kako bi smanjio štetu i pozvao CIA-u i Nacionalnu sigurnosnu agenciju.

McMaster: „Trump nije otkrio izvore“

Tokom njihovog susreta u Ovalnoj kancelariji, Trump je otkrio Lavrovu i Kisljaku detalje o prijetnji ISIL-a koja je povezana sa upotrebom laptopa u avijaciji, rekao je neimenovani američki zvaničnik The Washington Postu.

Dok je otkrivanje povjerljivih informacija prestup za veliki broj ljudi, predsjednik u SAD-u ima široka ovlaštenja da otkriva državne tajne, piše list i dodaje da time što je uradio, Trump nije prekršio zakon.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster, koji je prisustvovao susretu, izjavio je da Tramp nije otkrio niti izvor niti metode, koje već nisu poznate u javnosti, naveo je The Washington Post.

Kako piše list, iz CIA-e su odbili da daju komentar, dok u Agenciji za nacionalnu sigurnost nisu željeli da odgovore na zahtjev da daju komentar.

Razgovor o širokom spektru pitanja

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp nije razgovarao o izvorima, metodama niti vojnim operacijama tokom susreta sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, izjavio je danas državni sekretar SAD-a Rex Tillerson.

Tokom susreta sa Lavrovom, Trump je razgovarao o širokom spektru pitanja, među kojima i o zajedničkim naporima koji se tiču prijetnji u vezi sa borbom protiv terorizma, naveo je Tillerson u saopštenju.

Demokrata Dick Durbin, drugi čovjek u Senatu, izjavio je da je Trumpovo otkrivanje povjerljive informaciju Rusima opasno i nesmotreno.

“Neoprezno je od njega da otkrije ruskom ministru vanjskih poslova i ambasadoru, osjetljivu, “strogo povjerljivu informaciju”, rekao je Durbin.

„Šamar obavještajnoj zajednici“

Američki senator Mark Warner, demokrata iz Obavještajnog komiteta Senata, rekao je da navodi o tome da je američki predsjednik Donald Trump otkrio povjerljivu informaciju predstavljaju “šamar” za američku obavještajnu zajednicu.

U komentaru na svom Twitter nalogu, Warner je napisao da je rizikovanje izvora i metoda neoprostivo, posebno sa Rusima.

Izvor: Al Jazeera i agencije