Trump guvernerima: Vi ste slabići, trebate hapsiti ljude

Donald Trump je zatražio primjenu oštrijih mjera u gradovima u kojima je nasilje eskaliralo (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je agresivniju reakciju od guvernera saveznih američkih država, čiji građani protestiraju širom SAD-a zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda tokom policijske intervencije.

“Morate biti dominantni, ili ćete izgledati poput gomile budala, morate hapsiti i suditi ljudima”, rekao je on guvernerima tokom telefonskog sastanka, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN, koji je, kako tvrde, imao uvid u audiosnimak razgovora.

Trump je djelovao bijesno tokom sastaka i kritizirao je blag odgovor na proteste u određenim mjestima, što je, kako tvrdi, dovelo do nasilja na ulicama.

“Većina vas su slabići. Trebate hapsiti ljude”, kazao je on tokom sastanka s guvernerima, kojem je prisustvovao i ministar pravde William Barr, dodaje Glas Amerike (VoA).

Trump je ponovio da vjeruje da nasilje podstiče radikalna ljevica.

‘Da odsluže desetogodišnje kazne’

Tražio je od guvernera da rasporede pripadnike Nacionalne garde, koju je pohvalio kao faktor smirivanja situacije u Minneapolisu.

Također je zatražio primjenu sličnih oštrijih mjera u gradovima u kojima je nasilje eskaliralo, poput New Yorka, Philadelphije i Los Angelesa.

“Trebate hapsiti i pratiti ljude, da odsluže desetogodišnje zatvorske kazne i ovakvo nešto se više neće dešavati. Mi to radimo u Washingtonu. Uradit ćemo nešto što nije činjeno ranije”, rekao je Trump.

Guvernerima je zamjerio da djeluju kao “budale”, jer nisu zatražili više pripadnika Nacionalne garde na gradskim ulicama.

Barr je prenio guvernerima da će zajednička protivteroristička jedinica biti korištena za lociranje “agitatora”, a od njih je zatražio da povrate kontrolu nad ulicama i uhvate izgrednike.

Izvor: Agencije