Trump: Gradnja zida ranije nego što je planirano

Američki predsjednik ranije je rekao da deportacije podrazumijevaju vojne operacije (AP)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će izgradnja zida na granici s Meksikom početi mnogo ranije nego što je bilo planirano.

On je to rekao na jednom skupu konzervativaca, obećavši da će se fokusirati na to “da izbaci loše ljude iz SAD-a”, prenose mediji.

Meksički ministar unutrašnjih poslova Miguel Angel Osorio Chong rekao je da ta zemlja neće prihvatiti deportirane osobe iz SAD-a ako nisu meksički državljani, prenosi AFP.

On je to izjavio dan nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom i ministrom domovinske sigurnosti Johnom Kellyjem u Meksiku.

Vojne operacije

Kelly je u Mexico Cityju obećao da neće biti masovnih deportacija ni upotrebe vojne sile protiv imigranata u SAD-u uprkos obračunu s ilegalnom imigracijom u toj državi.

Trump je ranije rekao da deportacije podrazumijevaju vojne operacije zato što je SAD, kako je naveo, dozvolio da previše ljudi uđe u zemlju.

Obje strane obećale su da će biti nastavljen dijalog o migraciji, kao i razgovori o trgovini i sigurnosnim pitanjima s kojima se suočavaju dvije države.

Izvor: Agencije