Trump: Gledao sam, pao je teže nego što je gurnut

Buffalo demonstrant kojeg je policija odgurnula mogao bi biti Antifa provokator, kaže Trump (Screenshot)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump danas je sugerirao, bez ikakvih dokaza, da je 75-godišnji muškarac, koga su policajci u Buffalu grubo gurnuli, nakon čega je on pao i dobio povrede glave, “provokator iz Antife”, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“Demonstrant iz Buffala koga je policija odgurnula mogao bi biti provokator iz Antife. 75-godišnji Martin Gugino odgurnut je nakon što je skenirao policijsku komunikaciju i tako ometao njeno funkcioniranje”, napisao je Trump na Twitteru.

Ovdje se Trump pozvao na vrlo konzervativni TV-kanal One America News Network te dodao: “Gledao sam, pao je teže nego što je gurnut. Je li koristio skener? Je li ovo bila namještaljka?”

Reporter TV-kanala OANN, koji je postavio tu teoriju zavjere, a koju prihvata Trump, zove se Kristian Brunovich Rouz, rođen u Novosibirsku, zaposlenik ruske agencije Sputnjik. Po svemu sudeći, on je za OANN počeo raditi u augustu 2017. i uglavnom je radio protrampovske priloge.

Washington Post prije tri godine objavio je da vlasnik OANN-a Robert Herring Sr. traži od svojih reportera da ne objavljuju priloge koji su kritični prema Rusiji. Njegova kompanija za streaming domaćin je ruskom propagandnom TV-kanalu RT – Russia Today.

Policijska brutalnost na djelu

Na taj Trumpov tvit, koji je izazvao brojne osude na društvenim mrežama, reagirao je i guverner New Yorka Andrew Cuomo, koji je naglasio da je zgrožen tvrdnjom američkog predsjednika da je 75-godišnji muškarac koga je gurnuo policajac u Buffalu pao teže nego što je bio gurnut.

“Predsjednik Trump napisao je danas tvit koji me iznenadio više od svih tvitova koje je napisao”, rekao je Cuomo na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Dodao je da se Trump treba izviniti zbog tog tvita.


[WBFO via Storyful]

Na snimku koji je napravio novinar WBFO-a, lokalne radiostanice, a koji je obišao svijet, vidi se da je 75-godišnji demonstrant Martin Gugino prišao dvojici policajaca, koji su ga grubo odgurnuli na cestu. Krv je počela curiti iz njegovog uha, a može se vidjeti i kako mnogi policajci samo prolaze pored njega.

Kasnije je policija tvrdila da se Gugino “sapleo i pao”. Na kraju su se morali izviniti, a dvojica policajaca suspendirana su bez plaće.

Gugino je još u bolnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije