Trump glasao na Floridi, Biden ide u Pennsylvaniju

Biden i Trump ponovno su se sukobili oko Trumpovog upravljanja pandemijom COVID-a 19 (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump glasao je u subotu na Floridi, iskoristivši mogućnost ranijeg glasanja na predsjedničkim izborima zakazanim za 3. novembra.

“UPRAVO GLASAO. Velika čast!”, napisao je na Tweeteru američki predsjednik, koji je glasao u Palm Beachu, u blizini svoga imanja Mar-a-Lago.

Trump je prošle godine stalno prebivalište preselio iz New Yorka na Floridu, gdje je sada i registriran za glasanje, nadajući se da će selidba u jednu od ključnih država za ishod predsjedničkih izbora pozitivno utjecati na njegove šanse za reizbor.

Američki predsjednik nekoliko je puta u predizborne svrhe već posjetio Floridu, a u petak je održao dva skupa pokušavajući popraviti svoje izglede na izborima 3. novembra, navodi dpa, prenosi Hina.

Smatra se da je Florida država koju Trump mora osvojiti želi li se domoći drugog mandata, no ankete trenutno govore o njegovom laganom zaostajanju za demokratskim kandidatom Joeom Bidenom.

Na izborima 2016. Trump je tijesno osvojio Floridu ispred Hillary Clinton.

Bivši predsjednik Barack Obama također bi u subotu trebao doći na Floridu kako bi vodio kampanju za kandidata demokrata Bidena, koji je u njegovom predsjedničkom mandatu bio potpredsjednik.

Trump se današnjim glasanjem priključio “vojci” od 50 miliona Amerikanaca koji su iskoristili pravo ranijeg glasanja, deset dana prije zakazanih izbora.

Prema službenim podacima, ranije glasanje već je sada brojnije nego li je to bio slučaj u cijelom razdoblju uoči izbora 2016.

Trumpov potpredsjednik Mike Pence također je iskoristio mogućnost ranijeg glasanja te je glasao u petak u Indianopolisu.

Demokratski suparnik Joe Biden također nastavlja kampanju i sa suprugom Jill odlazi u Pennsylvaniju na dva skupa u subotu.

Upravljanje pandemijom

U predizbornoj kampanji u petak Biden i Trump ponovno su se sukobili oko Trumpovog upravljanja pandemijom COVID-a 19.

Biden je rekao da je Trump odustao od obuzdavanja virusa, a Trump je optužio Bidena da pretjeruje u zdravstvenoj krizi da zastraši Amerikance kako bi glasali za njega.

SAD je u petak zabilježio novi dnevni rekord zaraza – 83.757, po podacima Univerziteta Johns Hopkins. Od početka epidemije u SAD-u je zaraženo gotovo 8,5 miliona ljudi a umrlo je oko 224.000, daleko više nego u bilo kojoj drugoj zemlji. 

Izborne ankete pokazuju Bidenovo vodstvo pred Trumpom na nacionalnom nivou, ali utrka je vrlo tijesna u ključnim državama koje će biti odlučujuće za izbore. U tri od tih država, Sjevernu Karolinu, Ohio i Wisconsin, Trump će otići nakon glasanja i održati skupove.

Prednost Bidena u Pennsylvaniji

Biden će pažnju usmjeriti na Pennsylvaniju, državu ključnu za obojicu kandidata, gdje prema anketama tijesno vodi pred Trumpom.

Reuters/Ipsosova anketa objavljena ranije ove sedmice pokazuje da Biden ima prednost od četiri postotna boda pred Trumpom u toj državi, što je pad u odnosu na sedam dana prije.

Biden će održati drive-in predizborne skupove u Bucks Countyju sjeverno od Philadelphije i okrugu Luzerne pored rodnog grada Scrantona, gdje će mu se pridružiti roker Jon Bon Jovi.

U subotu će Bidenu ponovno pomoći Obama, koji će održati drive-in skup u Miamiju. Obama, još uvijek popularna osoba u stranci gotovo četiri godine nakon završetka mandata, oštro je napao Trumpovo vodstvo debitiravši u predizbornoj kampanji u srijedu u Pennsylvaniji. 

Izvor: Agencije