Trump frustriran zbog turskog neoslobađanja svećenika

Odnosi SAD-a i Turske su na najnižem nivou (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je frustriran zbog toga što Turska nije oslobodila američkog pastora Andrewa Brunsona koji se nalazi u turskom zatvoru već dvije godine, saopćila je Bijela kuća.

“Predsjednik osjeća veliku frustraciju zbog činjenice da pastor Brunson nije oslobođen kao i zbog činjenice da drugi američki državljani i službenici diplomatskih predstavništava nisu pušteni na slobodu”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, prenosi Reuters.

Optužbe za terorizam

Američki svećenik Andrew Brunson, kojeg čeka suđenje u Turskoj po optužbi za terorizam, ponovo je u utorak uputio žalbu turskom sudu, tražeći puštanje iz kućnog pritvora i ukidanje zabrane na putovanje, prenosi Tanjug.

Brunson je optužen da je podržao pokušaj državnog udara u Turskoj usmjeren protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana prije dvije godine, što je on demantirao.

Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Turske su zbog toga na najnižem nivou, ali i zbog različitih interesa u Siriji, gdje SAD podržava Kurde.

Turska valuta izgubila je četvrtinu vrijednosti prema dolaru od uvođenja američkih sankcija dvojici turskih ministara zbog navodne umiješanosti u hapšenje jednog američkog svećenika u Turskoj.    

Izvor: Agencije