Trump: Druge će se zemlje morati boriti protiv ISIL-a

ISIL
Mike Pompeo je ranije rekao da je ISIL ojačao u nekim područjima (AFP)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da će se druge zemlje morati boriti protiv pripadnika oružane skupine Islamska država Irak i Levant – ISIL, a pritom je naveo Rusiju, Pakistan i Iran kao primjere.

Ranije ove godine su snage koje podupire SAD zauzele posljednje uporište ISIL-a u Siriji, prenosi Hina.

Međutim, od tada postoji zabrinutost da bi ISIL mogao ponovno ojačati u Iraku i Siriji.

Bojazan od prelaska talibana

Američki državni tajnik Mike Pompeo priznao je u utorak da je ISIL ojačao u pojedinim područjima, ali je istaknuo kako je sposobnost njihovih pripadnika da izvode napade izrazito oslabila.

U Afganistanu bi sporazum između talibana i SAD-a o povlačenju američkih snaga iz najdužeg rata u kojem su sudjelovali, mogao odvući nepopustljive talibane u naručje ISIL-a, rekli su afganistanski dužnosnici.

ISIL u Afganistanu, poznat pod nazivom Islamska država Horasan, prvi se put pojavio u istočnom Afganistanu 2014. godine te je od tada upadao i u druga područja te zemlje, pogotovo na sjeveru.

Problem zatočenih boraca

Trump je, također, rekao novinarima u Bijeloj kući da će, ako Europa ne preuzme zatočene borce ISIL-a, morati poslati njegove pripadnike u zemlje iz kojih su došli, poput Njemačke i Francuske.

Tisuće ljudi iz preko 50 zemalja nalaze se u zatočeničkim logorima u sjeveroistočnoj Siriji, kojima upravljaju Sirijske demokratske snage – SDF, koje podupire SAD.

Među zatočenima je i najmanje 2.000 osoba za koje se smatra da su strani borci ISIL-a, većinom iz zapadnih zemalja, čija sudbina za sada nije jasna.

Izvor: Agencije