Trump doputovao u prvu službenu posjetu Indiji

Cilj Trumpove posjete je jačanje odnosa između dviju najvećih demokratija na svijetu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u prvu službenu posjetu Indiji gdje ga je na ulicama dočekalo nekoliko desetaka hiljada ljudi, prenosi Hina. 

Trumpa i suprugu Melaniju na aerodromu u gradu Ahmedabadu u saveznoj pokrajini Gujarat dočekao je indijski premijer Narendra Modi, koji je zagrlio američkog predsjednika, uz tradicionalnu indijsku glazbu i ples. 

Deseci hiljada Indijaca izašli su na ulice kako bi pozdravili američkog predsjednika na putu prema ašramu Sabarmati u kojem je 13 godina živio Mahatma Gandhi, piše BBC.

Ulice Ahmedabada ukrašene su fotografijama dva čelnika na kojima se drže za ruke, uz natpise poput “dvije dinamične ličnosti, jedan značajan događaj”.

Trump i prva dama su se u ašramu oca moderne Indije okušali u tradicionalnom indijskom kolovratu koji je Gandhi popularizirao kao prosvjed protiv inostranog tekstila i težnju da Indijci postanu ekonomski nezavisni.

Američki predsjednik potom se uputio prema stadionu Motera, koji se smatra najvećim stadionom za kriket na svijetu. Tamo će se dvojica čelnika održati obraćanja pred više od 100.000 ljudi. 

Doček s državnim počastima

Cilj Trumpovog posjeta je jačanje odnosa između dviju najvećih demokracija na svijetu, prenosi BBC. 

“Jedva čekam da budem s indijskim narodom”, rekao je republikanski milijarder na travnjaku ispred Bijele kuće uoči prvog posjeta Indiji.

Indija će dočekati američkog predsjednika s državnim počastima. Donald Trump će posjetiti Taj Mahal a na stadionu za kriket proći će kroz mnoštvo zajedno s premijerom Narendrom Modijem.

“Bit će ondje milioni i milioni ljudi”, rekao je predsjednik o svom putovanju. “Čuo sam da će to biti velik događaj, neki kažu čak i najveći u Indiji dosad. Tako mi je rekao premijer”, istaknuo je.

Bez važnih odluka

Predsjednik ne skriva svoje oduševljenje velikim skupovima i redovito se hvali velikim brojem crvenih kapa na svojim izbornim skupovima koje rado uspoređuje sa skupovima demokratskih protivnika.

No indijske vlasti su rekle da ne očekuju više od 100.000 ljudi na svakom događaju, pa ni na stadionu u Ahmedabadu, gdje će biti Trump i Modi.

Narendra Modi i Donald Trump su već sudjelovali na jednom takvom skupu u septembru 2019. u Houstonu, u Teksasu prilikom posjeta indijskog premijera Sjedinjenim Američkim Državama. Za taj je skup rečeno da je bio najveći dosad organiziran za nekog stranog čelnika na tlu SAD-a, osim za papu.

Premda je Indija planirala dočekati američkog predsjednika uz veliku pompu, tokom ovog državnog posjeta ne očekuju se važne odluke u prilikama pojačane trgovinske napetosti između dviju zemalja.

Izvor: Agencije