Trump dolazi u El Paso da nadgleda gradnju zida

Trump želi objasniti zbog čega traži izgradnju zida, dugog 3.000 kilometara, koji će koštati 5,7 milijardi dolara (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump održat će u ponedjeljak skup “Učinimo Ameriku ponovo velikom” u pograničnom gradu El Pasu.

Glavna tema bit će izgradnja sigurnosnog zida na granici s Meksikom. 

Agencija AP javlja, u najavi tog skupa, kako stanovnici tog pograničnog grada mogu u “realnom vremenu” gledati kako raste zid čiju izgradnju je naredio Trump.

Angažirani su brojnici radnici koji kopaju kanale, sipaju beton i dižu metalne stubove visoke šest metara, kako bi zamijenili postojeću ogradu s bodljikavom žicom.

Više od 70.000 ljudi dnevno legalno prijeđe četiri mosta preko Rio Grande, u centru El Pasa, kako bi išli u prodavaonice, škole ili na posao, i većina njih i ne obraća pažnju na zid, javljaju novinari AP-a.

Različiti pogledi na stanje sigurnosti

Trump će u svom obraćanju objasniti zbog čega traži izgradnju zida, dugog 3.000 kilometara, koji će koštati 5,7 milijardi dolara.

U svom obraćanju naciji, Trump je prije nekoliko dana poručio da je “snažna barijera” smanjila broj kaznenih djela u El Pasu i da ga je “pretvorila od jednog od najmanje sigurnih u jedan od najsigurnijih gradova u SAD”.

Gradonačelnik El Pasa, Donald Margo poručio je na Twitteru da El Paso nikada nije bio jedan od najopasnijih gradova u SAD, ali je kasnije rekao da mu je drago što Trump dolazi u taj grad.

Izvor: Agencije