Trump demokratskim zastupnicama: Vratite se odakle ste došli

Zašto se ne vrate u ta potpuno propala mjesta u kojima vlada kriminal kako bi pomogli da se situacija sredi, naveo je Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je nekim demokratskim zastupnicama u Kongresu rekao da „mogu da se vrate“ odakle su došli, čime je izazvao kritike lidera demokrata koji su ga označili kao rasistu i ksenofoba. 

„Toliko je zanimljivo vidjeti te ‘napredne’ demokrate u Kongresu…, koji sada jasno i glasno, i na perfidan način govore ljudima u SAD-u, koji je najveća i najmoćnija nacija na planeti Zemlji, kako treba voditi vladu“, naveo je Trump na Twitteru, prenosi agencija Beta.

Američki predsjednik je dodao da su te zastupnice porijeklom iz zemalja „čije su vlade u potpuno katastrofalnim situacijama, vlade koje su najgore, sa najviše korupcije i najnesposobnije“.

„Zašto se ne vrate u ta potpuno propala mjesta u kojima vlada kriminal kako bi pomogli da se situacija sredi“, naveo je Trump, ne navodeći o kojim zastupnicama i zemljama je riječ.

‘Poruka je rasistička’

Mediji prenose da je američki predsjednik aludirao na zastupnice Alexandriju Ocasio-Cortez iz New Yorka, Ilhan Abdullahi Omar iz Minnesote i na Rashidu Tlaib iz Michigana.

Trump je rekao da su te osobe došle kako bi pokazale Amerikancima šta da rade i da bi predsjednica demokrata Nancy Pelosi vjerovatno mogla da im osigura besplatne karte za povratak u zemlje porijekla.

Nency Pelosi je odmah reagovala i rekla da odbacuje Trumpove ksenofobične izjave namijenjene da podijele naciju.

Drugi demokratski zvaničnik Ben Ray Lujan rekao je da je Trumpova poruka rasistička i dodao da su demokratske zastupnice američki državljani koje je birao narod SAD.

Ocasio-Cortez je porijeklom iz Portorika, Omar je došla u SAD kao izbjeglica iz Somalije, dok je Tlaib prva Amerikanka palestinskog porijekla koja je ušla u Kongres.

Izvor: Agencije