Trump dao Rusima podatke jordanskih špijuna o ISIL-u

Jordanska obavještajna služba ima svoje ljude u nekoliko oružanih grupa u Siriji i Iraku, uključujući ISIL (Reuters)

Obavještajni podaci o planovima grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) za postavljanje bombe u avion koje je američki predsjednik Donald Trump dao ruskim zvaničnicima, potiču od jordanskih, a ne izraelskih špijuna, kazali su Al Jazeeri aktuelni i bivši obavještajci iz Jordana.

Američki mediji su ranije objavili kako je Trump, davanjem podataka Rusima, doveo u opasnost izraelskog špijuna u redovima ISIL-a, a ABC News je objavio kako je „život špijuna sada u opasnosti“.

No, nekoliko jordanskih izvora, koji su govorili pod uvjetom da se zaštiti njihov identitet, izražava sumnje u ovaj stav. Oni kažu kako ne vjeruju da Izrael ima špijune u ISIL-u i kako on ovisi o „saradnji i koordinaciji sa partnerskim arapskim obavještajnim službama“.

„Kada je riječ o ISIL-u, za razliku od Jordana, Izrael se pouzdava na svoj elektronski nadzor i dogovor o razmjeni informacija sa svojim arapskim partnerima“, kaže jedan od izvora.

Sa druge strane, Jordan ima svoje špijune na terenu koji su upali u redove oružanih grupa. Jordanska obavještajna služba ima svoje ljude u nekoliko oružanih grupa u Siriji i Iraku, uključujući ISIL, navode zvaničnici.

Izvori dodaju kako podaci koje je Izrael navodno podijelio sa SAD-om zapravo potiču od jordanskih špijuna.

Sumnje CIA-e

Bivši pripadnik američke CIA-e John Kiriakou za Al Jazeeru je rekao kako također sumnja da su Izraelci mogli ubaciti špijuna u redove ISIL-a.

Međutim, Izrael ima najbolje razvijen elektronski nadzor u regiji, koji mu omogućava presretanje komunikacija širom Bliskog istoka.

Procjenjuje se kako je nekoliko hiljada jordanskih državljana pristupilo ISIL-u proteklih godina. Neki od njih su napustili vojsku ili bili oficiri.  Gotovo svi Jordanci u ISIL-u nalaze se u Raqqi, glavnom uporištu grupe u Siriji.

Jedan od poznatijih je Qutaiba al-Majali, koji je napustio jordanske zračne snage i pristupio ISIL-u prije nekoliko godina. Pojavljuje se u videosnimku kojim se prijeti Jordanu i SAD-u.

Izvor: Al Jazeera