Trump danas drži govor o stanju nacije

Navodi se da Trumpov govor stiže nakon bolnih poraza koje je njegova Republikanska partija doživjela na izborima za Predstavnički dom Kongresa i Senat prošle jeseni (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump održat će danas govor o stanju nacije koji je već jednom odgođen, u trenutku ogorčenja zbog sve što se dešavalo u vezi blokade rada federalne vlade i novca koji je šef Bijele kuće tražio od Kongresa za izgradnju zida prema Meksiku za zaustavljanje ilegalnih migranata.

AP navodi da će Trump govor održati u utorak u 21 sat po lokalnom vremenu na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

Agencija ocjenjuje da bi, uprkos Trumpovom sloganu “Amerika na prvom mjestu”, posljednje dvije godine njegovog mandata mogle da donesu značajan fokus na angažmanu Amerike u inostranstvu i da bi moglo da se vidi da li će Trumpove odluke imati prolazne ili dugoročne posljedice po svijet, prenosi Tanjug.

Bolni porazi

Navodi se da Trumpov govor stiže nakon bolnih poraza koje je njegova Republikanska partija doživjela na izborima za Predstavnički dom Kongresa i Senat prošle jeseni, kao i pada popularnosti u anketama, pošto je “ranjen” u žestokom ličnom okršaju sa demokratama, ali da Trump planira da barem te jedne noći prihvati ideju jedinstva.

Podsjeća se da Trump nije prvi šef Bijele kuće koji govor o stanju nacije drži u trenucima previranja i da su neki od njegovih prethodnika bili i u težoj situaciji.

AP navodi imena Abraham Lincolna koji je govor u pismenoj formi objavio za vrijeme američkog građanskog rata, Richarda Nixona čiji je govor o stanju nacije stigao u vrijeme dok je bio upleten u skandal Watergate i Billa Clintona koji je govorio samo nekoliko sedmica nakon poziva na opoziv u Predstavničkom domu, nakon kojeg ga je Senat oslobodio krivice.

Izvor: Agencije