Trump čestitao Putinu, najavljen mogući susret

Putin i Trump posljednji su se put sastali u novembru prošle godine u Vijetnamu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je svog ruskog kolegu Vladimira Putina kako bi mu čestitao na ponovnom izboru, prenosi AFP.

Dvojica predsjednika u razgovoru su spomenula “mogućnost susreta na najvišoj razini”, ali ne i trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala u Engleskoj, priopćio je Kremlj.

“Donald Trump čestitao je Vladimiru Putinu na pobjedi na predsjedničkim izborima”, navodi se u priopćenju Kremlja.

Putin je u nedjelju premoćno pobijedio i tako osvojio četvrti mandat sa 76,7 posto glasova.

Za razliku od čestitki čelnika savezničkih zemalja, poput Kine i Indije, koje su odmah stigle, zapadni čelnici suzdržavali su se zbog napetosti između Istoka i Zapada, koju je pogoršalo trovanje Skripala.

Na pitanje novinara agencije Interfaks jesu li razgovarali o tom napadu, za koji London optužuje Moskvu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kratko je rekao: “Nisu”.

“Posebnu su pozornost posvetili mogućem održavanju susreta na najvišoj razini. Uglavnom, razgovor je bio konstruktivan, poslovan, usredotočen na rješavanje problema koji su se nagomilali na polju rusko-američkih veza”, ocijenio je Kremlj.

Putin i Trump posljednji su se put sastali u studenome prošle godine na marginama samita Azija-Pacifik u Vijetnamu.

McCainova kritika

Trumpova čestitka Putinu izazvala je oštru reakciju i kritiku republikanskog senatora Johna McCaina.

“Američki predsjednik ne vodi slobodni svijet tako što će čestitati diktatorima pobjedu na namještenim izborima”, poručio je McCain, a prenio CBS.

Trumpu je utjecajni McCain spočitnuo da je čestitkom uvrijedio i ruski narod, koji se bori protiv represije režima.

“Trump je uvrijedio sve državljane kojima je oduzeto pravo da glasaju na slobodnim i fer izborima, gdje bi odlučili o budućnosti svoje zemlje. To uključuje i nebrojene ruske patriote koji su mnogo riskirali prosvjedujući protiv Putinova režima”, rekao je McCain.

Telefonski razgovor Trumpa i Putina događa se nekoliko dana nakon novog paketa američkih sankcija ruskim fizičkim i pravnim osobama koje su uslijedile kao odgovor na navodno uplitanje Moskve u američke predsjedničke izbore 2016. i više informatičkih napada.

Moskva je više puta zanijekala umiješanost u američki izborni proces.

Izvor: Agencije