Oglasi

Trump čestitao Kosovu godišnjicu nezavisnosti

'Kosovo je napravilo velike korake u ojačavanju suvereniteta i multietničke države u deset godina postojanja', navodi Trump.
Pismo je predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju uručio američki ambasador u Prištini Greg DelawieUred predsjednika Kosova

Američki predsjednik Donald Trump poslao je pismo predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju u kojem mu je čestitao desetu godišnjicu neovisnosti.

"Tokom proteklih deset godina Kosovo je napravilo velike korake u ojačavanju suvereniteta i multietničke države. No, potrebno je još rada", navodi se u pismu, prenosi Radio Slobodna Europa.

"Vaša država ulazi u drugo desetljeće državnosti, te stoga Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene pružanju pomoći Kosovu u izgradnji jakih temelja zajedničkih demokratskih principa, regionalne suradnje i vladavine prava", stoji u Trumpovu pismu.

Još se navodi i kako je Kosovo važan partner Sjedinjenim Američkim Državama.

Pismo je predsjedniku Kosova uručio američki veleposlanik u Prištini Greg Delawie.

Više od polovine članica UN-a priznalo Kosovo

Skupština Kosova na svečanoj sjednici 17. veljače 2008. usvojila je Deklaraciju o neovisnosti, nakon čega je Kosovo odmah priznalo osam zemalja, među kojima su bili SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija i Australija.

Neovisnost je proglašena nakon neuspješnih pregovora Beograda i Prištine, koji su trajali gotovo tri godine.

Kosovo je priznalo više od polovice članica Ujedinjenih naroda, među kojima su i 23 države iz Europske unije.

Kosovo je učlanjeno u mnoge međunarodne organizacije i institucije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.