Trump čestitao Erdoganu, dogovorili unaprjeđenje odnosa

Trump i Erdogan ukazali su na potrebu primjene ranije dogovorenog plana za Manbij (Al Jazeera)

Američki predsjednik Donald Trump čestitao je danas Recepu Tayyipu Erdoganu pobjedu na predsjedničkim izborima u Turskoj, sopćila je kancelarija Erdogana.

Kako se navodi u saopćenju, dvojica lidera dogovorila su se da unaprijede bilateralne odnose u oblasti odbrane i sigurnosti, prenosi Reuters.

U telefonskom razgovoru, Trump i Erdogan ukazali su na potrebu primjene ranije dogovorenog plana za Manbij i saglasili se da sarađuju u borbi protiv terorizma, dodaje se u saopćenju.

Odnosi između NATO saveznika zategnuti su zbog niza pitanja u proteklih nekoliko mjeseci, među kojima je i podrška Washingtona kurdskim snagama u Siriji i turskih nabavka sistema S-400, podsjeća Rojters.

Ranije ovog mjeseca, Ankara i Washington postigli su dogovor o planu za povlačenje pripadnika kurdske Narodne zaštitne jedinice iz sjevernog sirijskog grada Manbija.

Turska, naime, na Narodne zaštitne jedinice, koje podržava SAD, gleda kao na terorističku organizaciju.

Trzavice među NATO saveznicima

Turska je isprovocirala SAD kada je zadržala u pritvoru američkog svećenika Andrewa Brunsona na osnovu optužbi za terorizam i kada je donijela odluku da od Rusije kupi proturaketni sistem S-400.

Odbor američkog Senata prošle sedmice je usvojio prijedlog zakona, koji uključuje odredbu da se blokira turska nabavka višenamjenskih borbenih aviona F-35 lightning II, a kao razlog navodi se sporazum o kupovini S-400 i hapšenje Bransona.

Trump i Erdogan sastat će se u Briselu na samitu NATO-a 11. i 12 jula, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije