Oglasi

Trump će tražiti vojni budžet od 750 milijardi dolara

Trump, suočen s budžetskim deficitom, rekao je ranije da će predložiti smanjenje potrošnje svojih agencija, ali da će vojska biti pošteđena.
Već više od dvije sedmice oko 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima platuEPA

Američki predsjednik Donald Trump podržao je plan da se od Kongresa za vojni budžet za sljedeću godinu zatraži 750 milijardi dolara, saopćio je američki dužnosnik.

Trump, suočen s budžetskim deficitom na šestogodišnjoj razini, rekao je početkom ove godine da će predložiti smanjenje potrošnje svojih agencija za 5 posto, ali da će vojska biti uvelike pošteđena.

Ubrzati napredak vojske

Iznos od 750 milijardi dolara više je od 733 milijarde dolara, koliko se očekivalo da će zatražiti Pentagon i daleko iznad brojke od 700 milijardi dolara koju je Trump spomenuo u oktobru.

Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, izjavio je kako je ministar obrane Jim Mattis posljednjih dana razgovarao o budžetu s Trumpom i i da je tokom te rasprave bilo jasno da je Trump želio "ubrzati napredak koji je njegova administracija napravila u obnovi vojske".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.