Trump će prisustvovati samitu G20 u Hamburgu

Bijela kuća želi revidirati neke od svojih trgovinskih odnosa, kao što su odnosi s Njemačkom i Kinom (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump prisustvovat će samitu G20 u Hamburgu u Njemačkoj 7. i 8. jula, saopćila je Bijela kuća, nakon što je Trump razgovarao telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U saopćenju se navodi da je Trump čestitao Merkel na izbornim rezultatima, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Dvoje lidera iskoristili su priliku da popričaju o kancelarkinoj posjeti Bijeloj kući 17. marta. Predsjednik je rekao da se raduje dolasku u Hamburg, na samit G20, 7. i 8. jula”, saopćila je Bijela kuća.

Odluka Bijele kuće objavljena je deset dana nakon što su ministri zemalja G20 odustali u svom saopćenju od ranijeg zalaganja za očuvanje slobodne i otvorene globalne trgovine, podliježući pred rastućom protekcionističkom politikom američke administracije.

U nastojanju da smanji veliki trgovinski deficit, Trumpova administracija je predložila niz protekcionističkih mjera, kao što su nove uvozne carine.

Protekcionističke trgovinske mjere

Bijela kuća, također, želi revidirati neke od svojih trgovinskih odnosa, kao što su odnosi s ključnim partnerima Njemačkom i Kinom, a koje SAD-u prodaju daleko više robe nego što od nje kupuju.

Zvanični Washington se povukao i iz trgovinskog sporazuma o transpacifičkom partnerstvu i također je zatražio reviziju Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, podsjeća britanska agencija.

Evropska centralna banka je ranije objavila da će protekcionističke trgovinske mjere prije povećati nego smanjiti trgovinski deficit jedne zemlje.

“Usvajanjem mjera koje olakšavaju inovacije i smanjuju protekcionističke barijere moguće je poboljšati konkurentnost jedne ekonomije. Multilateralne inicijative koje se odnose na trgovinu i finansijsku liberalizaciju također mogu smanjiti vanjske neravnoteže jedne ekonomije”, navodi se u dokumentu ECB-a, a prenosi agencija Reuters.

Učešće u globalnom lancu vrijednosti, kako se dodaje, može omogućiti ekonomiji privremenu konkurentsku prednost koja rezultira rastom njenog bilansa tekućeg računa.

Izvor: Agencije