Trump će pozvati sve zemlje da više izoliraju Pjongjang

Donald Trump razmatra ponovno stavljanje Sjeverne Koreje na crnu listu država koje podržavaju terorizam (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pozvat će sve zemlje, na čelu s Kinom, da poduzmu više u izolaciji Sjeverne Koreje, čiji je nuklearni program prijetnja za cijeli svijet, navela je Bijela kuća.

Trump odlazi u petak iz Washingtona na desetodnevnu turneju u pet zemalja: Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i na Filipine, prenosi Hina.

Centralni cilj njegovog prvog putovanja u tu regiju je jačanje međunarodne odlučnosti u denuklearizaciji Sjeverne Koreje, naglasio je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, general H. R. McMaster.

‘Kina jasno čini dodatne napore’

“Predsjednik smatra da vrijeme ističe i tražit će od zemalja da poduzmu dodatne napore”, dodao je, insistirajući na ulozi Pekinga, glavnog ekonomskog partnera Pjongjanga.

“Kina jasno čini dodatne napore. Ali, očito da to nije dovoljno sve dok ne postignemo denuklearizaciju”, rekao je.

“Kina je svjesna da nije riječ o usluzi Sjedinjenim Američkim Državama, nego da je denuklearizacija u njenom interesu.”

Odlučan da izolira sjevernokorejski režim, Trump će podsjetiti da su Sjedinjene Američke Države spremne braniti sebe i svoje saveznike koristeći sva sredstva koja su im na raspolaganju, dodao je McMaster.

Sjeverna Koreja izvela je svoj prvi nuklearni pokus 2006. godine i bitno je napredovala od stupanja na vlast sadašnjeg čelnika Kim Jong-una, koji je pratio četiri nuklearna testiranja i brojna ispaljivanja projektila.

Strah od sukoba na Korejskom poluotoku

Posljednjih mjeseci Kim i Trump verbalno su se nadmetali i potaknuli strahovanja od sukoba na Korejskom poluotoku, gdje su u ratu između 1950. i 1953. godine poginuli milioni ljudi.

Na pitanje hoće li predsjednik ublažiti svoje izražavanje tokom putovanja po regiji, njegov savjetnik odgovorio je da će se Trump izražavati kako želi te da drži do iskrenog govora.

Trumpov savjetnik rekao je da Washington razmatra ponovno stavljanje Sjeverne Koreje na crnu listu država koje podržavaju terorizam, američku listu s koje je Sjeverna Koreja bila skinuta 2008. godine.

Izvor: Agencije