Trump će nominirati Milleya za novog načelnika vojske

General Mark Milley će preuzeti dužnost od generala Josepha Dunforda (AP)

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u subotu kako će nominirati generala kopnene vojske Marka Milleyja za novog načelnika Združenog štaba vojske Sjedinjenih Američkih Država, prenose svjetske agencije.

Trump je na internetskoj društvenoj mreži Twitter objavio kako će Milley, trenutno načelnik Štaba kopnene vojske, preuzeti dužnost od generala Josepha Dunforda, a koji bi na dužnosti trebao ostati do predviđenog 1. oktobra 2019. godine.

Na Twitteru nije napisao kad bi do primopredaje dužnosti moglo doći.

‘Nema dosluh s Rusima’

“Zahvalan sam dvojici nevjerovatnih muškaraca na služenju našoj zemlji”, napisao je Trump.

Odluku o imenovanju Milleyja treba potvrditi Senat SAD-a, a nju je američki predsjednik donio mjesecima ranije nego što se očekivalo.

Nešto ranije, također na Twitteru, Trump je objavio kako istražitelji nisu našli dokaze za dosluh s Rusijom, dan nakon što su američki tužitelji u detalje opisali prije nepoznati pokušaj Rusa da mu pomognu u predsjedničkoj kampanji 2016. godine.

“Nakon dvije godine i milion stranica dokumenata (i potrošenih više od 30 miliona dolara) nema dosluha!”, napisao je prvi čovjek SAD-a.

Uskoro presuda Michaelu Cohenu

Navodni ruski potez opisan je u jednom od nekoliko sudskih podnesaka specijalnog savjetnika Roberta Muellera u petak, u kojem se traži zatvorska kazna za Trumpovog bivšeg advokata Michaela Cohena.

On bi sljedeće sedmice trebao biti osuđen za kršenja propisa u finansiranju kampanje, finansijski kriminal i laganje Kongresu o Trumpovim poslovnim dogovorima s Rusijom.

U odvojenom sudskom podnesku u petak, Muellerov ured je saopćio kako je bivši šef Trumpove kampanje Paul Manafort lagao istražiteljima o kontaktima s Rusima povezanim s ruskim obavještajnim službama.

Izvor: Agencije