Trump brani trgovinske pregovore s Kinom, očekuje sporazum

Trgovinski rat Kine i SAD-a se nastavlja (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je branio svoj trgovinski rat s Kinom, zbog kojeg tržišta bilježe gubitke, tvrdeći da će do sporazuma s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom doći vrlo brzo, prenosi Reuters.

“Kada trenutak bude povoljan, postići ćemo sporazum s Kinom. On će se dogoditi, i to puno brže nego što ljudi misle”, izjavio je Trump.

Pojasnio je da bi već sada mogao postići sporazum s Pekingom, ali da se ne želi ponovo opeći s Kinom, uputivši kritike Pekingu zbog pokušaja da u posljednji tren ishodi nešto novo.

“Sada smo u puno boljem položaju u odnosu na bilo koji sporazum koji smo mogli postići”, istaknuo je Trump.

On je, također, pohvalio napore svoje administracije u pregovorima s Kinom kao model za buduće pregovore SAD-a s ostalim zemljama.

“Druge zemlje već pregovaraju s nama, jer ne žele da im se dogodi ista stvar”, poručio je Trump.

Dodatna lista kineske robe

“Nadam se da će nam Kina ukazati čast tako što će nastaviti kupovati naše poljoprivredne proizvode, ali ako ne, vaša zemlja će nadoknaditi razliku”, napisao je Trump na Twitteru obraćajući se direktno američkim farmerima.

Američki zvaničnici su ranije u utorak predstavili dodatnu listu kineske robe vrijedne 300 milijardi dolara na koju će eventualno biti uvedene više carine.

Peking je u ponedjeljak najavio da će od 1. juna uvesti tarife do 25 posto na 60 milijardi dolara uvoza iz SAD-a, kao odgovor na prethodnu odluku Trumpa, koji je u petak povećao carine sa 10 na 25 posto na kineski uvoz vrijedan 200 milijardi dolara.

Dionice na svjetskim berzama su bile u utorak jako niske, iako su ponešto optimističnije izjave američkih i kineskih dužnosnika donijele svojevrsno olakšanje, dan nakon što je tržište vrijednosnim papirima ove godine doživjelo najgoru rasprodaju.

Izvor: Agencije