Trump: Bog zna šta bi se Saudijskoj Arabiji desilo bez nas

Trump tvrdi da SAD ne dobija zauzvrat ono što mu pripada (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je kazao da kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz ima hiljade milijardi dolara, dodajući da “Bog zna šta bi se desilo” Kraljevini bez Sjedinjenih Američkih Država.

Trump je na predizbornom skupu u saveznoj državi Virginia kazao kako je vodio dug razgovor s kraljem Salmanom. Kazao mu je da Kraljevina možda neće moći sačuvati svoje avione, “zato što će Saudijska Arabija biti napadnuta, a s nama ste sigurni. Međutim, mi zauzvrat ne dobijamo ono što nam pripada”.

S druge strane, saudijska državna medijska agencija navodi da je kralj Salman razgovarao s američkim predsjednikom o “unapređenju specijalnih veza” između dvije zemlje.

Američki predsjednik je iznio više detalja tog razgovora, istakavši da “voli Saudijsku Arabiju i da je vodio dug razgovor ovog jutra sa saudijskim kraljem”.

‘Plaćena podrška’

Trump se požalio pred biračima svoje Republikanske stranke da SAD podržava vojske bogatih zemalja, poput Saudijske Arabije, Japana i Južne Koreje, istakavši da će one u budućnosti plaćati podršku SAD-a.

“Mi podržavamo te vojske. Zato mi dozvolite da pitam: Zašto podržavamo vojske ovih bogatih zemalja? Druga stvar je da pomažemo zemlje koje su u teškoj i opasnoj situaciji, izložene katastrofama koje odnose milione života… Međutim, kada su u pitanju bogate zemlje, poput Saudijske Arabije, Japana i Južne Koreje, postavlja se pitanje zašto podržavamo njihove vojske? Zato što će platiti, a problem je što do sada niko to nije tražio”, istakao je američki predsjednik.

Trumpov govor pred pristalicama stranke otkrio je “interesantne detalje”, kazao je Nasser Hussaini, reporter Al Jazeere iz Washingtona. Riječi američkog predsjednika predstavljaju, navode analitičari, poruku Rijadu da treba povećati vojnu potrošnju i kupiti još američkog oružja.

Prošlog ljeta kralj Salman i predsjednik Trump potpisali su nekoliko sporazuma o saradnji u saudijskoj prijestolnici. Bijela kuća je objavila da su s Rijadom potpisani vojni sporazumi vrijedni 460 milijardi dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije