Oglasi

Trump blokirao posao vrijedan 117 milijardi dolara

Trump kaže da postoje dokazi da bi Broadcom nakon preuzimanja Qualcomma preduzeo mjere koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost.
Broadcom, Hoch Tan, Donald TrumpOdluka je objavljena nekoliko sati nakon što se Hock Tan sastao sa zvaničnicima u Pentagonu u nastojanju da spasi posaoEPA - Arhiva

Američki predsjednik Donald Trump blokirao je ponudu Broadcoma sa sjedištem u Singapuru za preuzimanje američkog proizvođača čipova za mobitele Qualcomm.

Trump je donio ukaz kojim je američkom proizvođaču sa sjedištem u Singapuru blokirao neprijateljsko preuzimanje suparnika.

Time je propao ugovor vrijedan 117 milijardi dolara, koji je prethodno bio potvrdgnut analizi Odbora za nacionalnu sigurnost jer je procijenjeno da bi spajanje dviju kompanija moglo predstavljati prijetnju po nacionalnu sigurnost SAD-a, prenosi Tanjug od njujorške agencije Bloomberg.

Trump je postupio prema preporuci Odbora zaduženog za inozemna ulaganja u SAD-u, koji razmatra akvizicije američkih tvrtki od strane inozemnih investitora.

Dionice Qualcomma pale za 4,83 posto

Odluka je objavljena samo nekoliko sati nakon što se Hock Tan, izvršni direktor Broadcoma, sastao s dužnosnicima u Pentagonu, u nastojanju da spasi ono što bi bio najveći posao u tehnološkom sektoru ikad.

"Postoje kredibilni dokazi koji me navode na zaključak da će Broadcom nakon preuzimanja Qualcomma poduzeti mjere koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država", navodi se u Trumpovu ukazu.

Nakon najnovije vijesti dionice Qualcomma pale su za 4,83 posto na Frankfurtskoj burzi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.