Trump bi mogao ukinuti sankcije Rusiji

Na osnovu dobrih odnosa, SAD bi mogao ukinuti sankcije Rusiji, kaže Trump (AP)

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je kako bi na osnovu dobrih odnosa sa Rusijom mogao ukinuti ranije nametnute sankcije toj zemlji, javlja Anadolija.

Trump je za “Wall Street Journal” govorio o tome kakve će odnose SAD u budućnosti imati sa Kinom i Rusijom.

Trump će 20. januara preuzeti predsjedavanje SAD-om od Baracka Obame. On je rekao da planira neko vrijeme nastaviti sa već ranije nametnutim sankcijama Rusiji, no da bi, ukoliko odnosi dviju zemalja postanu bolji, mogao ukinuti sankcije.

“Ako se dobro slažete i ako nam Rusija zaista bude od pomoći zašto primjenjivati sankcije nekom ko čini dobre stvari”, kazao je Trump.

Jedna Kina

Kada je riječ o Kini i o američkoj politici “jedna Kina” koja na Tajvan gleda kao na dio Kine, Trump je kazao da će sa Kinom moći pregovarati o svemu. On je također rekao da bi, ukoliko ne dođe do nekih promjena u trgovinskoj praksi Kine, mogao odstupiti od politike “jedna Kina”.

SAD je još 1979. godine priznao da je Tajvan dio “jedne Kine”. Od tada do danas Trump je prvi novoizabrani američki predsjednik koji je telefonski razgovarao sa tajvanskim liderom. Njegov tim je najavio bliske ekonomske i političke veze sa Tajvanom, što je izazvalo zabrinutost u političkom vrhu Kine.

Izvor: Agencije