Trump bi ipak prijavio strana uplitanja u predsjedničku kampanju

Donald Trump se ne slaže sa stavom direktora FBI-ja Christophera Wraya (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je promijenio mišljenje o tome da bi li prijavio policiji strano uplitanje u političku kampanju i rekao kako bi o tome obavijestio vlasti.

“Naravno da se treba pripaziti, kontaktirati FBI [Federalni istražni biro] ili obavijestiti glavnog tužitelja i slično”, kazao je on za Fox News.

“Ako bih pomislio da je nešto netačno ili štetno objavljeno, prijavio bih to glavnom tužitelju, FBI-u. Prijavio bih to policiji, apsolutno.”

Ranije je izjavio kako ne bi odbio informacije koje bi išle na štetu njegovim protivnicima ako bi ih dobio tokom predsjedničke kampanje 2020. godine i objasnio “kako nema ništa loše u tome”.

Biden neće koristiti dezinformacije

Trump je rekao kako se to ne bi računalo kao miješanje u izbore.

“Ako bi neko imao informacije, mislim da bih ih i prihvatio”, dodao je.

Također je kazao da se ne slaže sa stavom direktora FBI-ja Christophera Wraya kako bi se tokom političke kampanje trebalo izvještavati o sumnjivim informacijama iz stranih vlada.

Demokratski zastupnici optužili su američkog predsjednika u četvrtak da daje zeleno svjetlo Rusiji za uplitanje u predsjedničke izbore 2020. godine, a Trump je kasnije promijenio priču.

Bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden, vodeći predsjednički kandidat demokrata, objavio je u petak video na Twitteru u kojemu se obavezao da neće koristiti dezinformacije u svojoj kampanji ili tolerirati vanjsko uplitanje.

Nema dokaza za dosluh s Rusijom

“Trump je bio potpuno u krivu… Neću biti dio bilo kakvog pokušaja potkopavanja demokratije ili povjerenja javnosti u naše institucije”, rekao je Biden. 

Navodi o umiješanosti stranih sila, posebno Rusije, do sada su obilježili Trumpov predsjednički mandat, zbog čega je provedena široka istraga, koju je vodio posebni savjetnik Robert Mueller.

U izvještaju je zaključeno da ne postoji dovoljno dokaza da je postojao Trumpov dosluh s Rusijom.

Izvor: Agencije