Trump: Baze projektila u Sjevernoj Koreji nisu ništa novo

Donald Trump
Američki predsjednik je za problem migranata optužio demokrate da su ga stvorili (EPA)

Sjedinjene Američke Države su upoznate s postojanjem sjevernokorejskih baza projektila predstavljenih kao tajnih u nedavnom istraživanju, izjavio je u utorak američki predsjednik Donald Trump i nazvao medijske izvještaje o tome netačnim.

“Te informacije su netačne, nema ničega novoga i ništa od onoga što se dešava nije izvan normalnog”, napisao je on na Twitteru.

“Opet lažne vijesti. Ukoliko stvari krenu loše, ja ću vas prvi informirati.”

Strah od lošeg sporazuma

Istraživači vašingtonskog analitičkog instituta Center for Strategic and International Studies – CSIS objavili su da Sjeverna Koreja posjeduje najmanje 13 tajnih baza i skladišta balističkih projektila nuklearnog kapaciteta, a moglo bi ih biti do 20.

Izvještaj CSIS-a temelji se na izvorima obavještajnih službi nekoliko država, izjavama sjevernokorejskih prebjega, podacima dostupnim online i satelitskim snimkama.

Sugerira se kako se nastavlja sjevernokorejski balistički program, dok Trumpova administracija ističe da od historijskog samita s Trumpom u junu Kim Jong-un radi na denuklearizaciji.

“Te baze nisu uništene”, objasnio je za New York Times Victor Cha, zvaničnik CSIS-a.

“Svi se boje da bi Trump mogao prihvatiti loš sporazum. Oni nam predaju samo jedan položaj za testiranje, raspuste nekoliko drugih položaja i u zamjenu za to dobivaju mirovni sporazum.”

Bez konkretne objave Sjevera

Nakon samita Trumpa i Kima u Singapuru sredinom juna, Sjeverna Koreja je službeno obustavila program testiranja nuklearnih bomba i projektila.

No, SAD i Južna Koreja još nisu dobili konkretnu objavu Sjeverne Koreje o razmjerima njezinih programa oružja ili obećanje da će prestati koristiti postojeći arsenal.

Glasnogovornik južnokorejskog predsjednika rekao je u saopćenju kako vojni sateliti Seula pažljivo prate baze projektila i napomenuo kako Pjongjang nikad nije obećao objaviti njihovo postojanje niti zatvoriti ih.

Izvor: Agencije