Trump američkim Jevrejima: Netanyahu je vaš premijer

Američki jevrejski komitet je kritizirao Donalda Trumpa zbog izjave (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je na skupu održanom tokom vikenda grupi američkih Jevreja da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu “njihov premijer”, što je izazvalo dosta kritika.

Kako prenosi agencija Beta, izraelski mediji komenturaju da je Trump “očito pomiješao Jevreje i Izraelce”.

“Stajao sam uz vašeg premijera u Bijeloj kući da priznam suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni”, kazao je Tramp na sastanku Republikanske jevrejske koalicije u Las Vegasu, aludirajući na Netanyahua, premijera Izraela.

Američki jevrejski komitet je kritizirao Trumpa zbog te izjave, ocjenjujući da bi njegove riječi mogle podstaći netrpeljivost.

Strani mediji podsjećaju da Netanyahu jeste lider Izraela, ali da ga Jevreji koji su rođeni ili žive u drugim zemljama ne smatraju svojim premijerom.

Pomiješao i republikance s Jevrejima

“Gospodine predsjedniče, premijer Izraela je lider svoje zemlje, ne naše”, objavio je na Twitteru Američki jevrejski komitet, dodavši da “suprotne izjave, od odanih prijatelja ili oštrih kritičara, hrane netrpeljivost”.

Trump je, također, kako se čini, pomiješao grupu republikanaca u Las Vegasu sa svim Jevrejima u SAD-u, kada je pitao kako su mogli podržavati njegovog prethodnika Barracka Obamu.

“Kako ste podržavali predsjednika Obamu? Kako ste to radili?”, pitao je on.

Članovi koalicije su mu odgovorili povicima: “Nismo.”

Izvor: Agencije