Trump: Američki nuklearni arsenal moćniji nego ikad

Sjeverna Koreja saopćila je prethodno da 'pažljivo razmatra' plan o napadu raketama (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je nuklearno oružje koje posjeduje SAD “jače i moćnije nego ikada prije”.

“Moja prva naredba kao predsjednika bila je da se obnovi i modernizira naš nuklearni arsenal. On je sada jači i moćniji nego ikada prije”, napisao je Trump na svom Twitter nalogu.

On je dodao i kako se nada da SAD “nikada neće morati upotrijebiti to oružje, ali i da neće doći vrijeme kada SAD neće biti najmoćnija nacija na svijetu”.

Tillerson: Amerikanci mogu mirno spavati

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je ranije kako ne vjeruje da Sjeverna Koreja predstavlja neposrednu prijetnju za Sjedinjene Američke Države, kao ni za američku pacifičku teritoriju Guam.

“Amerikanci mogu mirno spavati. Ne trebaju se brinuti zbog ove naročite retorike posljednjih dana”, rekao je Tillerson novinarima nakon oštrih prijetnji i upozorenja koje su razmijenili Sjeverna Koreja i američki predsjednik Donald Trump.

On je relativizirao špekulacije da te prijetnje približavaju SAD vojnoj opciji, rekavši da ništa što je vidio ili čuo u utorak ne mijenja dramatično situaciju, prenosi AP.

Plan o napadu

Sjeverna Koreja saopćila je prethodno da “pažljivo razmatra” plan o napadu raketama, a to upozorenje je uputila samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio Pjongjangu da će bilo kakva prijetnja SAD-u naići na “vatru i bijes”.

Tillerson je objasnio da je Trump uputio takvu poruku zato što sjevernokorejski lider “ne razumije diplomatski jezik”, prenosi Tanjug.

On je sa novinarima razgovarao na putu od Malezije do Washingtona preko Guama, gdje je avion sletio nakratko radi punjenja goriva.

Izvor: Agencije