Trump: Ako treba, na granici ćemo izgraditi ‘ljudski zid’

Broj migranata, koji je procjena agencije AP i meksičke vlade, naglo je porastao od početka godine (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump poručio je u utorak da će izgraditi “ljudski zid” na granici s Meksikom, ukoliko za tim bude potrebe.

“Nevjerovatan broj ljudi dolazi iz Meksika [u SAD], u nadi da će preplaviti našu južnu granicu. Poslali smo još vojnika. Izgradit ćemo i ‘ljudski zid’ ako bude potrebe. Da imamo pravi zid, ovo se ne bi događalo”, napisao je on na Twitteru, prenosi Tanjug.

Nešto ranije, objavljena je informacija da će Pentagon na jugozapadnu granicu s Meksikom poslati 3.750 vojnika, koji će tri mjeseca pružati pomoć graničnoj i carinskoj službi, čime će se ukupan broj vojnika na granici povećati na 4.350.

Prijetnja vanrednim stanjem

Trump i dalje insistira na realizaciji svog predizbornog obećanja, izgradnji betonskog zida na granici s Meksikom, koji bi, kako tvrdi, spriječio ulazak imigranata u SAD.

Njegov zahtjev da novac za zid, u iznosu od 5,7 milijardi dolara, bude uključen u budžet doveo je do spora i privremene blokade rada vlade, koja je trajala rekordnih 35 dana.

Blokada je okončana 25. januara, na period od tri sedmice, no Trump prijeti da bi, ako ne dobije novac, mogao proglasiti vanredno stanje, kako bi obišao Kongres SAD-a i osigurao novac za zid.

Izvor: Agencije