Trump: Ako se šta desi, kriv je sudija

Američki predsjednik Donald Trump smatra opasnom odluku pravosuđa o njegovoj uredbi o migrantima po kojoj građani sedam većinski muslimanskih zemalja – na koje se odnosi sporni tekst – mogu nastaviti ulaziti u Sjedinjene Države.

“Ne mogu vjerovati da sudac stavlja našu zemlju u takvu opasnost. Ako se nešto dogodi, krivite njega i pravosudni sistem”, napisao je Trump na Twitteru.

Trump je sudiju optužio i da je SAD otvorio “potencijalnim teroristima” i “mnogim veoma lošim i opasnim ljudima”, koji su po Trampu zbog toga “veoma sretni”, prenosi agencija Tanjug.

“Dao sam instrukcije ministarstvu domovinske sigurnosti da kontrolira sve osobe koje dolaze u našu zemlju vrlo pažljivo. Sudovi čine zadaću posebno teškom”, stoji u drugoj poruci.

Odluka žalbenog suda

Okružni žalbeni sud u Seattleu odbio je donijeti hitnu mjeru kojom bi se suspendirala odluka suca Jamesa Robarta o poništenju predsjedničke uredbe o zabrani ulaska u zemlju državljana sedam muslimanskih zemalja, podsjeća Hina.

Ministarstvo pravosuđa u subotu je dostavilo sudu najavu žalbe na odluku okružnog suca Jamesa Robarta i zatražilo da se njegova odluka trenutačno opozove i na snagu vrati Trumpova uredba od 27. januara kojom se brani ulazak u zemlju izbjeglica i državljana sedam zemalja s muslimanskom većinom.

Ministarstvo pravosuđa napisalo je kako odluka suca, donesena u petak, nanosi trenutnu štetu američkoj javnosti i onemogućava provedbu izvršne uredbe te dovodi u pitanje nacionalno-sigurnosne procjene predsjednika o riziku kojeg predstavlja ulazak u zemlju određenih grupa i najboljem načinu za umanjivanje toga rizika.

Tromjesečna zabrana

Trump je u petak, 27. januara, do daljeg zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbjeglicama, a tromjesečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

Mnogi putnici iz tih sedam zemalja ostali su blokirani na američkim aerodromima jer im je bio zabranjen ulazak na američko tlo, ili su ih aviokompanije sprečavale da uđu u avion za SAD.

Trumpova odluka je izazvala demonstracije u SAD-u i svijetu, kao i brojne osude organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije