Trump: Ako Iran želi razgovarati, na raspolaganju sam

Iran, Vojska
Iran je obećao da će snažno uzvratiti na ubistvo generala Soleimanija (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da će SAD, ako Iran želi pregovore, prihvatiti takvu inicijativu.

Kako prenosi AP, on je novinarima u Bijeloj kući rekao: “Ako žele razgovarati, ja sam na raspolaganju”, prenosi Tanjug.

Dok napetosti u odnosima Washingtona i Teherana eskaliraju, Trump tvrdi da Iran želi dogovor.

Međutim, vrhovni iranski vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, poručuje da pregovori sa SAD-om ne bi donijeli ništa dobro.

U srijedu je rekao kako Iran neće pregovarati o pitanjima koja se odnose na naoružanje.

Istaknuo je da Iran ne želi kupovati nuklearno oružje ne zbog sankcija SAD-a nego zato što je ono zabranjeno po šerijatskom zakonu, navodi agencija.

Vrhovni iranski vođa izjavio je i 14. svibnja, na sastanku sa zastupnicima i dužnosnicima Vlade Irana, da je Iran odbio nastaviti pregovore sa SAD-om.

Ministarstvo negiralo da su počeli pregovori

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova prije nekoliko je dana negiralo izvještaje da je Iran počeo pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Glasnogovornik Ministarstva Seyyed Abbas Mousavi “kategorički odbacuje izvještaje koji citiraju kuvajtske dužnosnike i njihovu tvrdnju da su Iran i SAD počeli pregovore”, objavljeno je na internetskoj stranici iranskog ministarstva.

“Nema ni izravnih ni neizravnih pregovora Irana i SAD-a”, izjavio je Mousavi, navedeno je na internetskoj stranici njegova ministarstva.

Još 15. svibnja  Trump je na Twitteru napisao kako je siguran da će Iran ubrzo zatražiti da počne pregovore s njegovom zemljom.

Predsjednik SAD-a pooštrio je ekonomske sankcije protiv Irana, a njegova administracija pojačava prisustvo u regiji, optužujući Iran da predstavlja prijetnju američkim trupama i interesima, nakon što je Trump prošle godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Izvor: Agencije